Araba Nasıl Çalışır

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Bir arabaya bindiğinizde şoför kontak anahtarını çevirir ve motor çalışır. Motor çalıştıktan sonra araba artık ilerleyebilir. Ayrıca Benzinli motorların temel amacı, aracı hareketlendirebilmek için benzini kullanarak hareket enerjisine dönüştürmektir. Benzini harekete çevirmenin günümüzdeki en kolay yolu, benzinin bir motor içinde yakılmasıdır. Bu yüzden araba motorları içten yanmalı motorlar olarak bilinir. Yollarda gördüğümüz neredeyse tüm motorlu taşıtlarda “içten yanmalı motor” bulunur. Bu motorlar, yakıt olarak konulan maddeyi (benzin, mazot, LPG) motorun içindeki “silindir” adı verilen odacıklarda havayla karıştırır ve ateşleyerek patlatır.

Bu patlamalarla birlikte, silindirin içinde ileri-geri gidebilen “piston” isimli parçalar sırayla hareket eder. Pistonlar, “krank mili” denilen bir metal çubuğa bağlıdır ve pistonların hareketi sonucu krank mili dönmeye başlar. Bu dönme hareketi tekerleklere iletildiğinde de araba hareket eder.

Temel Motor Parçaları
Motorun asıl parçası silindirdir. Piston, silindir içinde yukarı ve aşağıya olacak şekilde hareket etmektedir. Yukarıda anlatılmış olan örnek çalışma prensibinde; motorda tek silindir esas alınmıştır. Araçlarda genellikle 4,6 ve 8 silindir motorlarda yaygın olarak kullanılmaktadır.

Çoklu silindir motorlarında motorlar, genel olarak 3 şekilde sıralanmaktadır; düz, yatay veya V şeklinde olmak üzere. V şeklinde olan motorlar; yatay karşıtı ya da boxer olarak ta bilinmektedir. Motorların bu şekilde farklı tipte yapılanmalarıyla, kendilerine özgü avantajlar ve dezavantajlar elde etmektedirler. Bu durumları, motorların karakteristik şekilleri ve üretim maliyetleri belirlemektedir. Fark edilen avantaj ve dezavantajlar, motorların kullanılacağı araçlara uygun olarak yapılmasını sağlamaktadır.

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir