Ateş Böcekleri Geceleri Neden Parlar

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Ateş böcekleri artık birçok çocuğun göremediği, maalesef şehirlerde yaşayamayan bir böcek türüdür. Ateşböceklerinin en dikkat çekici özelliği kısa aralıklarla ışık yaymalarıdır. Bu olay vücutlarında meydana gelen bazı kimyasal tepkimeler sonucunda gerçekleşir. Geceleri yanıp sönerek büyülü bir görüntü oluştururlar. Ateş böceklerinin yanıp sönmesini sağlayan kısım, gövdelerinin arka kısmındadır. Saydam bir tabaka ile kaplı olan bu bölümde “lüsiferin” adı verilen bir madde bulunur ve bu madde oksijenle bir araya gelince yanar. Gecenin karanlığında yanıp sönerek parıldayan ateş böceklerin sarı yeşil ışığındaki doğal güzellik hepimizi büyüler.

Ateş böceklerinin karın kısmındaki ışık saçan organları iki temel kimyasal üretir. Bu kimyasallar tek başına ışık vermeye yetmediği için solunum ile vücutlarına aldıkları oksijeninde etkisiyle ışık üretebilirler.

Ateş böceği bu yanmayı kontrol ederek yanıp sönme şeklinde farklı işaretler verebilmektedir. Bunun amacı, dişi ve erkek ateş böceklerinin haberleşmesidir. Bu sayede birbirlerini bulabilir ve çiftleşebilirler. Bu gizemli böceklerin 2 bin çeşidi olup erkekleri uçabilirken dişileri kanatsızdırlar. Erkekler dişileri aramak için geceleri uçarlar ve ışıklarını birbirleri ile iletişim kurmak için kullanırlar. En iyi ışık verimini gelişmiş dişiler verir. Ateş böcekleri geceleri 3 saat süreyle ışık verebilirler..

Ayrıca ateş böceğinin vücudundaki maddeler, onun tadını acı yapar. Yani avcılar için pek iştah açıcı bir yiyecek değildir. Yanıp sönerek kendilerini belli eden ateş böcekleri, bu kötü tadı avcılara hatırlatarak yenmekten kurtulabilirler. Işıkların yanıp sönme ritmi ateşböceğinin türüne göre değişir. Bu özellikleri ateşböceklerinin eş bulmalarını ve farklı türdeki ateşböceklerinin ayırt edilmesini sağlar. Erkekleri kanatlı dişileri çoğunlukla kanatsız olan ateş böceklerinin bazıları larva halinde iken bile ışık üretir. Bu sebepten bazı bölgelerde ateş böceğinin diğer adı yıldız kurdu ismi ile anılırlar. Ateş böceğinin diğer adı ise fener böceği olarak adlandırılır.

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir