Çikolata Nasıl Yapılıyor

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Hem tadıyla damaklarda şölen etkisi meydana getiren hem de mutluluğun ve hazzın yegane temsilcisi çikolalata’nın tarihi çok eskiye dayanır. Etimoloji uzmanları çikolata kelimesinin, Aztek dilindeki “xocolatl” kelimesinden geldiğini belirtiyorlar. Uzun zaman önce çikolata kalıp hâlinde yapılmaya başlanmadan önce içecek olarak kullanılırdı.

Aztekler kakao taneciklerini ezerek ve kaynatarak, çok baharatlı ve biberli bir içecek hâline getirmişlerdi. Xocoatl kelimesi acı ve su kelimelerinin birleşimidir. Acı olarak ifade edilmesi, kakao çekirdeğinin acı tadı sebebiyledir. Azteklerin bu içeceğini keşfeden İspanyol kâşifleri, biber fikrinden hoşlanmadılar ve biber yerine, aynı miktarda şeker eklediler.

İspanyollar bu yeni içeceğin sırrını yaklaşık yüzyıl boyunca kendilerine sakladılar.Tarihçesi: Kakao geleneksel olarak Aztekler tarafından su ve baharatla karıştırılarak, özellikle dinsel ayinlerde kullanalan çikolata yapımında kullanılıyordu. İspanyol istilasından sonra Avrupa’ya getirilen kakao, süt ile karıştırılarak kullanılmaya başlandı ve kısa sürede popüler oldu. Fakat sonunda, 17. yüzyılın ortalarında bir Fransız, ince kakao tanelerinin nasıl çikolata parçaları hâline getirilebileceğini keşfetti.

Kakao tanecikleri kavrulduktan ve dış kabukları çıkarıldıktan sonra geriye çekirdeğin içi kalır. Bu çekirdek içi küçük sivri uçlu parçalar hâlinde kınlır ve bu parçalar ağır taş değirmenlerde öğütülür.  İçlerindeki yağ, bu kütleleri “çikolata likörü” adı verilen kalın bir maddeye dönüştürür.  Daha sonra sertleşen bu madde, tatlı ve hamur işi yapımında kullanılan bitter çikolatadır.

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir