Diyaliz Nedir Nasıl Çalışır

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Diyaliz Makinası Nasıl Çalışır ?
Diyaliz, yarı geçirgen bir membran aracılığı ile hastanın kanı ve uygun diyaliz solüsyonu arasında sıvı-solüt değişimini temel alan bir tedavi şeklidir. Otuz-kırk yıl önce, son dönem böbrek yetmezliği olan hastalar günlerhaftalar içinde kaybedilirdi. Diyaliz teknolojisinde sağlanan gelişmeler, bu hastalarda önce yaşam süresini uzatmış, daha sonra yaşam kalitesinin artmasını sağlamıştır.

Eğer böbrekler hasta veya çalışmıyorsa, kandaki artık maddeleri dışarı atmak için bir makine kullanmak gerekir.  Bu makine yardımıyla artık maddelerin atılması işlemine “diyaliz” adı verilir. Çeşitli nedenlerle böbrek yetmezliği bulunan insanlarda kanın temizlenmesi yapay bir böbrek olan diyaliz makinesiyle gerçekleştirilir. Bu, kişinin kanının küçük bir boruyla steril sıvının bulunduğu bir hazneye pompalanmasıyla gerçekleşir. İki diyaliz türünde de, diyaliz sıvısı atık maddelerin kandan ayrılmasını sağlar. Buna ek olarak diyaliz sıvısı, böbrek yetmezliği sonucu oluşan dengesizliklerin düzeltilmesine yardımcı olan çeşitli maddeler de içerir. Kandaki artık madde bu borudan geçer ve temizlenmiş kan tekrar vücuda geri döner. Bu işlemin işe yaraması, düzenli bir şekilde yapılmasına bağlıdır.

Hastanın üreyle ve zararlı madde ile kirlenmiş olan kanı ilk birinci tüp ile alınır ve tuzlu solüsyonun içinden geçerek bu zararlı maddeler kandan arındırılır. Temizlenen kan diğer ikinci tüp ile zararlı maddelerden arındırılmış olan damara aktarılarak diyaliz makinesinin işleminin sonuna gelmiş olunuyor. Diyaliz makinesinin iki türlü çalışma stili bulunmaktadır. Bunlara hemodiyaliz ve periton diyaliz adları verilmektedir.

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir