İmam Nikahında Sorulan Sorular Nelerdir ve Cevapları Nedir

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

İmam Nikahı kıyılırken Hoca damada ne sorar? Gibi bir çok soru sorulmaktadır. Gerek resmi gerekse, İmam nikahı kıyılırken bazı şartların yerine getirilmesi ile çiftlerin nikahı akitidir. Ayrıca İlk olarak kız istemeye gidildiğinde unutulmaması gereken bir konuda’ ilesinden istemeye gelen kişinin, söze Allah’a hamd ederek başlaması ve Peygamberimiz (s.a.s.)’e salât ve selâm etmesi müstahaptır.İslâm hukukuna göre nikâh akdi hem medenî bir muâmele, hem de bir ibadettir. Çünkü nikâhın rükûn ve şartlarını İslâm belirler ve evlilik sebebiyle eşlerin pek büyük ecirlere ulaşacakları açıklanır.

Nikâh akdi eşlerin veya temsilcilerinin serbest iradesiyle oluşur. Nikâh merasimi için gerekli şartlar sağlandıktan sonra, bu merasimi icra edecek yetkili kişi, evlenme ile ilgili en az birer ayet ve hadis zikrederek, nikâh sözleşmesinin şartlarından, aile kurmanın ve evliliğin öneminden bahseder.

Yukarda ki soruya gelirsek şayet; İmam nikâhında normalde kişiye bir şeyler sorulmaz. Fakat imamlar nikâhlarını kıydıkları kişilerin Müslüman olup olmadığını bazı sorularla anlamaya çalışırlar. Dini nikah için ilk şart erkeğin müslüman olması, kadının ise müslüman, yahudi veya hristiyan olmasıdır. Zaten müslüman olduğu biliniyorsa ne kıza nede erkeğe bir şey sorulmaz ve sormaya gerek yoktur. Nikâh, imtihan yeri değildir. Tarafların evlenmeleri dinen uygunsa nikâh kıyılır. Bu soru sorulma meselesi nikahı kıyacak kişinin damat ve gelinin müslüman olup olmadıklarını anlayabilecek kadar soru sorasından dolayıdır.

Not : Bu söylediklerimiz tabiki Hocadan hocaya değişiyor. Kimileri bazı sorular sorar. Bu sorular Kelime-i şehâdet getirmemizi, Veya İslam ile iman şartlarını, Bazen’de Namaz kılıyor musun?mehir hakkında ne biliyosun gibi sorular sorulmaktadır. Ayrıca sitemizde sorulan bu soruları taratarak bulabilirsiniz.

MEHİR NEDİR VE NE KADAR OLMALIDIR?

Evlenen erkek, evlenecek olduğu kadına vermekte yükümlü olduğu ev, araba, altın gibi mal varlığıdır. Bir kadın nikahının mehirsiz olmasını talep edemez. Evlenen erkek, evlendikten sonra eşine mehirini vermek zorundadır. Kadın eğer mehiri almak istemiyorsa bağışlayabilir. Kadın, mehirim helal olsun dedikten sonra tekrar mehir talep edemez ve helal edilmiş sayılır. Kuran-ı Kerim’de mehirle ile ilgili şu ayeti kerime bulunmaktadır: ‘Kadınlara mehirlerini gönül rızası ile verin; kendi arzuları ile mehrin bir kısmını size hediye ederlerse, onu da afiyetle yersiniz.’ (Nisa Suresi 4. Ayet)

DİNİ NİKÂHIN ŞARTLARI

Nikâh bir akit, sözleşme ve anlaşmadır. Bunun için bazı şartları vardır. Bu şartlardan birisi yerine getirilmezse nikâh sahih olmaz.

1. Evlenecek kişilerin veya vekâletlerini verdikleri şahısların hazır bulunması.

2. Tarafların irade beyanı. Evlilik akdini kabul ettiklerine dair eşlerin “kabul ettim” şeklinde ifade etmeleri.

3. Nikâhın duyurulması. Gizli bırakılmaması. Bu şart Maliki mezheplere göredir.

4. Kızın velisinin izninin olması. Bu hüküm Hanefi mezhebi hariç diğer mezheplere göredir.

5. Şahitlerin hazır olması. Bu şahitler, ergenlik çağına ermiş, aklı başında iki erkek veya bir erkekle iki kadın olmalıdır. Yani şahitlikte mutlaka bir erkeğin bulunması icap eder.

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

1 Yorum

  1. hocam ben netfilix kulanıyom 2senedir açık sahneleri kesinlikle izlemiyorum hemen geçiyorum böyle yapsak bile günahmıdır söylermsiniz

    Cevapla