Mevlana Açgözlülük ile ilgili Sözleri

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Bazı insanlar vardır ki doğduğu zamana ait değildir. Çağların ötesinde yaşarlar. Onlar ışık olur çevresini aydınlatırlar. Cevherlerin usta ellerde yetişmesi, değerinin ortaya çıkması için belirli bir zamanın geçmesi lazımdır. Sürekli doğum sancısı çekenlerin dillerinden inci, mercanlar dökülür. Mevlânâ Celaleddin, “hamdım, piştim, yandım elhamdülillah!” derken en güzel iksiri ve insan-ı kâmilin yolunu göstermiştir.

Büyük ve alimler’den Mevlana Celaleddin Rumi sözleri ve nasihatları ile hayatınıza yön verecek altın değerinde sözleri derledik. İnsan için faydalı olan bilgi, bilgilerin en üstünüdür, en güzel rehberdir. Bu çalışmamdaki amaç, toplumda ortaya çıkan bozulmanın durulması adına, ‘bir damla’ olabilmektir.

Konya’da yaşamış ünlü düşünür ve şair Mevlana Celaleddin Rumi’dir. Muhammed Celâleddîn-i Rumi veya kısaca bilinen adıyla Mevlana 30 Eylül 1207 – 17 Aralık 1273), 13. yüzyılda yaşamış büyük tasavvuf alimlerindendir. Mevlâna’nın babası Belh Şehrinin ileri gelenlerinden olup, sağlığında “Bilginlerin Sultânı” ünvanını almış olan Hüseyin Hatibî oğlu Bahâeddin Veled’tir. Annesi ise Belh Emiri Rükneddin’in kızı Mümine Hatun’dur. Mevlana 17 Aralık 1273 yılında vefat etti. Öldüğü geceye düğün gecesi anlamına gelen şeb-i arus dendi. Mevlana Celaleddin Rumi’nin kabri Konya’dadır. Mevlana türbesi aynı zamanda müze olarak halkın ziyaretine açıktır.

MEVLANA AÇGÖZLÜLÜK SÖZLERİ

Gözün, aklın ve kulağın saf olmasını istiyorsan tamah perdelerini yırt! Çünkü sûfîyi yoldan çıkaran tamahtır. Yoldan çıkanr da sûfınin hâli mahvolur ve o, ziyan içinde kalakalır. Yemeğe, zevk ve semâa tamah ediş, hakikate akıl erdirmesine mani olur. Ayna bir şeye tamah etseydi, bizim gibi münafık olur, her şeyi olduğu gibi göstermezdi. Terazinin mala tamahı olsaydı, tarttığını nasıl doğru tartardı? Her peygamber, kavmine açıkça uBen sizden peygamberlik için ücret istemiyorum” demiştir. ( Mevlana Celaleddin Rumi )

Açgözlülük ve dünya nimetlerini elde etme hırsı, insanı hakkı olmayan şeylere el uzatmaya zorlar. ( Mevlana Celaleddin Rumi )

Hırs ve tamah, insanı kör ve sağır eder! ( Mevlana Celaleddin Rumi )

Kanaat etmekten hiç kimse ölmemiştir. Hırs besleyerek hiç kimse padişah olmamıştır. ( Mevlana Celaleddin Rumi )

Hırs ve tamah seni azdıran bir düşmandır. ( Mevlana Celaleddin Rumi )

Geceyi yaratmasaydı Allah, bu millet kazanma hırsından kendini helak ederdi. Sıkıntılar gecedir. Dinlen, kederlenme. Sabah elbet olacak. ( Mevlana Celaleddin Rumi )

Kötülük, insana tamahtan gelir. ( Mevlana Celaleddin Rumi )

Nice balık vardır ki su içinde her şeyden eminken, boğazının hırsı yüzünden oltaya tutulmuştur. ( Mevlana Celaleddin Rumi )

İnsanı zayıflatan, alçaltan, sarartıp solduran tamahtır. ( Mevlana Celaleddin Rumi )

Ey hırs gecesinde uykuya dalan kişi, ecel sabahın ağardı gündüzünden kork. ( Mevlana Celaleddin Rumi )

Nefis ve beden, tamah ve bencillikten ibarettir. Bunlar ise alçaklık ve küçüklükten başka bir şey değildir. Bunların açgözlülük ve bencillik illetlerinin, en güçlü ilacı sevgidir. ( Mevlana Celaleddin Rumi )

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir