Mevlana Ateş ile İlgili Sözleri

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Bazı insanlar vardır ki doğduğu zamana ait değildir. Çağların ötesinde yaşarlar. Onlar ışık olur çevresini aydınlatırlar. Cevherlerin usta ellerde yetişmesi, değerinin ortaya çıkması için belirli bir zamanın geçmesi lazımdır. Sürekli doğum sancısı çekenlerin dillerinden inci, mercanlar dökülür. Mevlânâ Celaleddin, “hamdım, piştim, yandım elhamdülillah!” derken en güzel iksiri ve insan-ı kâmilin yolunu göstermiştir.

Büyük ve alimler’den Mevlana Celaleddin Rumi sözleri ve nasihatları ile hayatınıza yön verecek altın değerinde sözleri derledik. İnsan için faydalı olan bilgi, bilgilerin en üstünüdür, en güzel rehberdir. Bu çalışmamdaki amaç, toplumda ortaya çıkan bozulmanın durulması adına, ‘bir damla’ olabilmektir.

Konya’da yaşamış ünlü düşünür ve şair Mevlana Celaleddin Rumi’dir. Muhammed Celâleddîn-i Rumi veya kısaca bilinen adıyla Mevlana 30 Eylül 1207 – 17 Aralık 1273), 13. yüzyılda yaşamış büyük tasavvuf alimlerindendir. Mevlâna’nın babası Belh Şehrinin ileri gelenlerinden olup, sağlığında “Bilginlerin Sultânı” ünvanını almış olan Hüseyin Hatibî oğlu Bahâeddin Veled’tir. Annesi ise Belh Emiri Rükneddin’in kızı Mümine Hatun’dur. Mevlana 17 Aralık 1273 yılında vefat etti. Öldüğü geceye düğün gecesi anlamına gelen şeb-i arus dendi. Mevlana Celaleddin Rumi’nin kabri Konya’dadır. Mevlana türbesi aynı zamanda müze olarak halkın ziyaretine açıktır.

MEVLANA ATEŞ SÖZLERİ

“Bir zerrecik ateş, ormanlara düşse o zerre, bütün ormanları vakar, yok eder.”

“Ateşin ne yaptığını bilmezsin, savul oradan. Bu çeşit bilginle ateşin çevresinde dönüp dolaşma. Ateşe çömleği koyup çorba pişirmeyi bilmiyorsan, bil ki ne çömlek kalır, ne çorba.” ( Mevlana Celaleddin Rumi )

“Saltanat kısırdır, onun oğlu yoktur. Ateş gibi kimseyle dostluğu olamaz. Kimi billursa yakar, yırtar. Kimseyi bulamazsa kendi kendisini yer.”

“Bir delile bağlanmadan kurtulmuş olan semenderden başka kim, vasıtasız ateşe girebilir?” ( Mevlana Celaleddin Rumi )

“Ateş, taşla demirden doğar. Doğar da bu iki babaya kahırlar yağdırır! Ateş, bedene ait bir sıfattır. Fakat bedeni kahreder, alevler çıkanr!”

“Ateş de Allah’ın kahrından bir zerredir. Aşağılık kişileri korkutmak için âdeta bir kamçıdır. “( Mevlana Celaleddin Rumi )

“Ateşi söndürmede akılca dunı ve temiz su da birdir, sidik de!”

“Kömürün karalığı ateşte gizlenir. Ateş söndü mü karalık meydana çıkar!” ( Mevlana Celaleddin Rumi )

“Ateşi daima suyla korkuturlar. Fakat suyu hiç ateşle korkutabilirler mi?”

“Ateş, İbrahim’e bir ziyan veremedi. Kim Nemrut ise sen ona de: “Kork ateşten!” ( Mevlana Celaleddin Rumi )

“Dumandan çekilen zahmet, ateşe nispetle elbette kolaydır, ehemmiyetsizdir.”

“Dost altın gibidir. Belâ da ateşe benzer. Halis altın, ateş içince saf bir hale gelir.” ( Mevlana Celaleddin Rumi )

“Yaktığınız ateşlerden korkun. Siz onu günahlarınızla çoğalttınız, günahınız yüzünden alevdesiniz.”

“Gerçi zahiren su, ateşten üstündür; takat bit kaba konunca ate§, onu fıkır fıkır kaynatır, İkisinin arasında bir tenerre, bir çömlek oldu mu ateş, o suyu yok eder, bava hâline getirir.” ( Mevlana Celaleddin Rumi )

“Azametli ve kibirli ateşi bile bir yel söndürüverir.”

“Ateş, kıvılcımlarıyla kızıl çehreli görünürse de onun yaptığı işin sonundaki karanlığa bak!” ( Mevlana Celaleddin Rumi )

“Aşıkların ayrılığı rüzgar gibidir, rüzgar nasıl mumu söndürür, ateşi dahada alevlendirirse, Ayrılıkta küçük aşkları bitirir, büyük aşkları daha da büyütür.”

“Yağmurların da ıslandığı bir yağmur vardır. Adı aşk. Ateşlerin de yanıp kül olduğu bir ateş vardır. Adı aşk. Kelebekleri intihara sürükleyen, yıldızları da kaydıran aslında aşk. Gölgelerin gölgede kaldığı bir durumdur, sırların sır verdiği bir haldir aşk. Ve aslında aşkın da aşık olduğu bir aşk vardır ilahi aşk.” ( Mevlana Celaleddin Rumi )

“Allah için ateşe atılmak vardır. Lakin ateşe atılmadan önce kendinde İbrahimlik olup olmadığını araştır. Çünkü ateş seni değil İbrahimleri tanır ve yakmaz!”

“Edepsizliğin kötülüğü yalnız kendisine değildir. Belki bütün dünyaya karışıklık, ateş verir.” ( Mevlana Celaleddin Rumi )

“Neyin tesiri aşk ateşinden, şaraptaki hal aşk coşkunluğundandır.”

“Güneş azametle ateş renginde doğarken battığı vakit acizlikten yüzü sararır.” ( Mevlana Celaleddin Rumi )

“Mum ve odun ateşe feda olunca karanlık varlıkları nurlandı.”

“Gerçekte dil, taş ve demir gibidir. Onlar gibi harekete getirilince ateş saçar.” ( Mevlana Celaleddin Rumi )

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir