Mevlana Müşahede ile ilgili Sözleri

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Bazı insanlar vardır ki doğduğu zamana ait değildir. Çağların ötesinde yaşarlar. Onlar ışık olur çevresini aydınlatırlar. Cevherlerin usta ellerde yetişmesi, değerinin ortaya çıkması için belirli bir zamanın geçmesi lazımdır. Sürekli doğum sancısı çekenlerin dillerinden inci, mercanlar dökülür. Mevlânâ Celaleddin, “hamdım, piştim, yandım elhamdülillah!” derken en güzel iksiri ve insan-ı kâmilin yolunu göstermiştir.

Konya’da yaşamış ünlü düşünür ve şair Mevlana Celaleddin Rumi’dir. Muhammed Celâleddîn-i Rumi veya kısaca bilinen adıyla Mevlana 30 Eylül 1207 – 17 Aralık 1273), 13. yüzyılda yaşamış büyük tasavvuf alimlerindendir. Mevlâna’nın babası Belh Şehrinin ileri gelenlerinden olup, sağlığında “Bilginlerin Sultânı” ünvanını almış olan Hüseyin Hatibî oğlu Bahâeddin Veled’tir. Annesi ise Belh Emiri Rükneddin’in kızı Mümine Hatun’dur. Mevlana 17 Aralık 1273 yılında vefat etti. Öldüğü geceye düğün gecesi anlamına gelen şeb-i arus dendi. Mevlana Celaleddin Rumi’nin kabri Konya’dadır. Mevlana türbesi aynı zamanda müze olarak halkın ziyaretine açıktır.

Büyük ve alimler’den Mevlana Celaleddin Rumi sözleri ve nasihatları ile hayatınıza yön verecek altın değerinde sözleri derledik. İnsan için faydalı olan bilgi, bilgilerin en üstünüdür, en güzel rehberdir. Bu çalışmamdaki amaç, toplumda ortaya çıkan bozulmanın durulması adına, ‘bir damla’ olabilmektir.

MEVLANA MÜŞAHEDE İLE İLGİLİ MESAJLARI

Müşahede: Bir şeyi gözle görmek,, seyrederek anlamak demektir.

Kimin cam, şehvetten,, hiddetten, nefsanî arzulardan arınmışsa derhal tertemiz Hakk’ın dergâhını görür.

insan, gözden ibarettir. Geri kalan deridir, cesettir. Göz ise, ancak dostu görmüş olandır. Dostu görmeyen gözü, sen göz sayma.

GönüJ aynası saf ve pak bir hâle gelince (onda) sudan, topraktan hariç sûreder görürsün. Nakşı da müşahede edersin, nakkaşı da; devlet yaygısını da, onu döşeyeni de.

Hevadan vazgeçen, gözünü sırlara aşina etmiştir. Herkes, gönlünün aydınlığı ve cilâsı nispetinde gaybı görür. Kim, gönlünü daha fazla cilâladıysa daha ziyade görür; ona daha fazla suretler görünür.

Ben bu akl-ı küll babası ile daima uzlaşmış bulunduğum için, bu dünya gözüme cennet görünüyor. Bu yüzden de ben bu dünyada her zaman yeni bir şekil, yeni bir güzellik görüyorum. Yepyeni şeyler seyrettiğimden ötürü usancım, bezginliğim dökülüp gidiyor.

Eğer sen Hakk’ı tanıyan, gören iki göze sahip olursan, iki âlemi de dostla dolu görürsün.

Cenâb-ı Hak, gözü marifet nûruyla aydın olanlar için dünya evinin altı tarafını da kendi ayederine mazhar kıldı. Onlar, nereye bakarlarsa Hakk’ı görürler. Gözleri manen aydın olanların hangi hayvana, hangi bitkiye, nereye bakarsa baksınlar, Rabbi-nin güzelliğini görmelerini; ondan gıdalanmalarını diledi. Bundan dolayı da Hak âşıklarına “Nereye dönersiniz dönün, orada Allah’ın yüzü var”109 buyurdu. Susar da bir bardaktan su bile içersiniz, suyun içinde Hakk’a bakmaktasınız. Fakat Hak âşığı olmayan kişi suya bakar da suyun içinde kendi yüzünü görür!

Ama âşığın sûreti Hak’ta fânî olursa, söyle bakalım âşık suda Kimin suretini görür?

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir