Yağmur Nasıl Yağar Kısaca

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Yağan yağmurlar gereksinim duyduğumuz su rezervlerine, toprağın yeşermesine ve hayatımızı sürdürmemize imkan sağlamaktadır. Çünkü insanlığın en temel yaşama şartının başında su ihtiyacı gelir. Tüm canlılığın devamı için su oldukça önemlidir. Havada her zaman su buharı bulunur ve yaz geldiğinde, hava sıcaklığı arttığında yoğunluğu da artar. Dünya üzerindeki okyanuslar ve denizler, yani tüm su kaynaklarından her gün milyonlarca metreküp su buharlaşmakta ve atmosfere doğru çıkmaktadır.

Havada çok buhar olduğunda sıcaklıktaki ufak bir düşüş buhann yoğunlaşmasına ve küçük su damlacıklan oluşmasına neden olur ve buna “havanın doyması” deriz. Peki, bu su damlacıktan bir bulutta soğuk havayla karşılaşırsa ne olur?

Havada her zaman su vardır. Fakat suyun aldığı bu hal, denizlerdekinden, ırmaklardakinden farklıdır. Havadaki buhar şeklindeki suyun bulutları oluşturması, bu bulutların yağmur oluşu ve yeryüzüne yağışı, Allah’ın yeryüzünde yarattığı harika çevrim sisteminin sonucudur. Allah, bu sistemi anlatırken günümüzde ancak uydularla, hava radarlarıyla saptanan gerçeklere 1400 yıl önceden dikkat çekmiştir.

Atmosferdeki su buharının yoğunlaşmasıyla oluşan ve çapı 0,5 mm’den büyük damlalar biçiminde yeryüzüne düşen yağış. Damlaların çapının daha küçük olduğu yağış türüne çisenti denir. Havadaki nem %100′ü aşınca, su buharı yoğunlaşarak su tanecikleri oluşturur. Bu tanecikler rüzgârla sürüklenerek bir araya gelir ve bulutları meydana getirir. Hava nemliyse damlalar buharlaşamaz ve yoğunlaşma daha çok oldukça bunlar daha da büyürler. Daha sonra bu küçük damlacıkların her biri birer damla hâline gelir, düşmeye başlar ve böylece yağmur oluşur.

Soğuk hava katmanına rastlayan buhar tanecikleri havadaki toz parçacıklarına tutunarak su damlaları haline dönüşüyor. Bunlar birleşerek bulutları oluşturuyor. Bu su damlacıklarının yeryüzüne düşmesi yani yağmur oluşturması için belirli bir büyüklüğe gelmesi gerekiyor. Bu da yüz binlerce su damlacığının birleşmesi anlamına geliyor. Yeterli büyüklüğe ulaşınca yerçekiminin etkisiyle yere düşmeye başlıyor. Bütün bu anlattığımız işlemler ise ortalama 8 gün sürüyor.

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir