Söğüt Ağacın Nedir ve Ne Yapılır

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Söğüt ağaçları genellikle, nehir yatakları veya sel düzlükleri gibi rutubetli bölgelerde yaşar. 250 kadar da türü vardır. En çok 20-25 m’ye kadar boylanabilirler. Ağacı birçok alanda kullanılır, yaprakları vahşi yaşam için besin kaynağıdır. Ayrıca bu ağacın kabuğundan elde edilmekte olan salisin vücuda girdiği zaman metabolize olarak Aspirin ilacının aktif maddesi olarak bilinen salisik aside dönüştürüldüğü bilinmektedir.

Şerit veya elips biçimli yeşil renkli yaprakları vardır. Yeşilimsi renkli tırtılsı biçimli erkek ve dişi çiçeklerini ayrı ayrı bitkilerde ilkbahar mevsiminde açarlar. Sepetçi söğüdünün ince dalları sepet yapımında kullanılır. Diğer söğütlerin hafif fakat dayanıklı ağacından yapay vücut uzuvları, kösele ayakkabılar ve kriket sopası yapılır.

Söğüt kabuğunun içindeki aktif bileşen salisin, halk arasında birçok ilaçta kullanılır.
Bir salisin türevi olan Aspirin, söğüt ağacı kabuğunun ilk sentetik türevidir. Söğüt ağacı oldukça kolay bir şekilde kök yapabildiği için tohumları da kısa zamanda çimlenme özelliğini kaybetmez. Tohumlarının çimlenme özelliğini kısa sürede kaybetmemesine bağlı olarak üretilmelerinin de hemen hemen her yerde çelikle ve kök sürgünü ile olabilmektedir.

1780 yılında Straffordshire, İngiltere’de yapılmış söğüt desenli porselen. Çömlekçi Thomas Mintan, III tasarımı bir Çin efsanesine göre çizmiş ve oymuştur.

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir