KARATAY KÖYÜ CAMİ SİLLENİN KARATAY KÖYÜNDE

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Selçukîler zamanında daha ziyade İSİLYE, SİLYE şekillerinde adlandırılan ve (SU DİREMÎ) denilen SİLLE pek meşhur ve mâmur bir nahiye idi. Ona bu mamuriyetini veren civarındaki TAKKELİ DAĞ üstündeki KONYA müdafaasının en mühim kalesi olan KEVELE KALESİ idi. Sultan I, Alâeddin’in ve daha bir çok Selçuk büyüklerinin burada mescid, han, hamam, mektep gibi dinî ve sosyal eserleri vardı.

Celâl-ed-din Karatayı’nın adını taşıyan bir köyde de Selçuk emîrinin bir mescidi vardı. Bu gün bu mescidin yerini tesbit edemedik.

Buraya bağlı İret, Giryat köyünde de Kadı Mursel’in bir câmii vardı. Erkli, Erkut, Arkut gibi yazılan köyde de Altunba’nm bir mescidi bulunduğunu eski kaynaklardan öğreniyoruz. SİLLE KÖYÜ Sultan Alâ-ed-dinjin KONYA’daki CAMİ ve DÂRÜŞ-ŞİFA’sının vakfı idi.

KARATAYI MESCİDİ’nin imamı Musa oğlu Süleyman öldüğü için – yerine 17-Recep-1232 de oğlu Mehmed halife tayin edilmişti. (2)

Fâtih devrinde KONYA SAHRA nahiyesinde 217 çiftlik ve köy vardı. SUDİREMİ nahiyesinde de 40 köy ve çiftlik bulunuyordu.


(1) Câmi’in bânisinin adı Konya’daki medresenin kitabesinde ve Paris Millî Kütüphanede bulunan anonin (Tarih-i Al-i Selçuk der Anadolu) da [Sahife 5], 52] ve arşiv vesikalarında (Karatayi) şeklinde geçer. (Karatay) yanlıştır. Yerleşmeye ve yayılmaya başlıyan ve hatta sülâlesine bile yanlış şekilde soyadı olan bu hata düzeltilmeli.

(2) Konya Vakıflar Müdürlüğündeki 4 numaralı defterin 117 nci sahifesi.

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir