SAHİB ATA MESCİDİ

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Mâbed; BEYHEKÎM MAHALLESİ‘nde, Kapı çeşmesinin güney doğusundaki çukur meydandadır. Mâbed Şimdi Sütçü Mehmedin evinin içinde kalmıştır. Kuzey ve batı yüzleri sokağa dönüktür. Doğuya karşı olan kapısının bulunduğu yüz evinin içinde kalmıştır. Mâbedin sokağa raslayan diyarlarının alt kısımları gayri muntazam taşla üstleri ve kubbesi tuğla ile, evin içine raslayan yüzü iri ve muntazam kesme taşla yapılmıştır. Mâbedin asıl kapısı sağ tarafından dağuya açılır. Kapının yanlarını ve üstünü zengin istelaktitler, mavi, mor ve siyah çiniler süsler, Kapının üstünde mâbedi yapanı, yaptıranı ve yapıldığı tarihi gösteren hiç bir kitabe yoktur.

Bu kısmm beşik örtüsüne yakın olan sakfi tuğla ile o kadar güzel fişlenmiştir ki ben Konyada böyle bir tuğla işçiliğine raslamadım. Kandil yerinde siyah ve mavi çinilerden yapılmış göbek görülür. Burada da alçı istelaktitli bir de mihrabcık vardır. Bu son cemaat yerinden mâbede açılan kapı sonradan kapatılmıştır. Şimdi burası ev sahibinin izbesi kiları halindedir.

Mâbedin istelaktitli mihrabı fevkalâde güzeldir. îstelaktitlerin

yanlarında mavi, üstlerinde mor çiniler kullanılmıştır. Daha üstte parça halinde çiniler görülür. Mihrabın sağındaki ve solundaki çini parçaları yok olmuştur.

Tek ve sağır kubbesinde tuğlaların zikzaklı bir surette kullanılmasından güzel bir şekil doğmuştur. Şimal tarafına da bir kapısı vardır. Mâbedin solunda ve son cemaat yerinin ittisalinde küçük kubbeli bir kısım vardır. Kapısı mâbede açılan bu kısım türbedir.

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir