Batıldan Kaçınma ve Hakkı Arama Duası ve Anlamı

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Gerçekle ilgisi olmayan, doğru ve haklı olmayan, boş, temelsiz, yanlış şey. Allah hakkın batılla gizlenmesini yasaklıyor: “Hakkı batılla karıştırıp bile bile gizlemeyin. “ (el-Bakara 2/42). “Ey ehl-i kitap, neden hakkı batıla karıştırıp bildiğiniz halde (bile bile) hakkı gizliyorsunuz. “ (Âli İmrân, 3/71).

İnsanların birbirlerinin hak ve hukukuna riayet etmeleriyle ilgili olarak batıl kavramı şöyle ifade edilir: “Ey iman edenler mallarınızı aranızda batıl yolla (haksızlıkla) yemeyiniz. “ (en-Nisâ, 4/29).

Bu duadaki münacatlar çok dikkati caliptir. Her şeyden evvel Hakk’a bağlanmayı, bâtıldan kaçınmayı, göz açıp yumuncaya kadar nefsimize uymamayı şiddetle tavsiye etmektedir. Ayrıca yapılan münâcatta manevî hala-vet istenmekte, Hakk’m rızasını kazanmak için yalvarılmaktadır.

Gaflet uykusundan uyandırılmak ve müttakîlerle haşr olunmak için Allah’ın yardımı istenilmektedir. Çünkü O, ikram edenlerin en ikramcısı, merhamet edicilerin en merhametlisidir.

Bismillâhirrahmânirrahim

Allâhümme erinel hakka hakkan verzuknâ ittibâahu, ve erinel bâtıle bâtılen verzuknâ ictinâbehu, ilâhî lâ tekilnâ ilâ nüfûsinâ ve lâ ilâ hevâi nüfûsinâ tarfeten aynin velâ akalle min zâlike, kün lenâ veliyyen ve nâsiren ve avnen ve muînen. Allâhümmec’alnâ şâkiren zâkiren leke, evâhen münîben râhiben leke, mitvâan leke muhyiten ileyke, Allâhümme takabbel tevbetenâ ve’ğsil hevbetenâ, ve’slül semîmete sudûrinâ. Ve ezhibiz-zehale vel ahşenete verrâne min kulûbinâ.

Allâhümme innâ neûzü bike min cüdâil fücâeti, ve min harkil me’nûseti vel izzeti ve minel ilhâdi vel inâdi, ve minel umûril mühlikâti. Allâhümme’rzuknâ halâvete münâcâtike. Veslük binâ tarîke merdâtike. Vekta’annâ mâ yüb’idûnâ an hadretike. Ve yessir lenâ mâ yessertehü li ehli mahabbetike. Vağfirlenâ bihahmetike yâ Ğafûru yâ Rahmân. Allâhümme innâ nes’elüke en tülhimenâ rüşdenâ ve tuhakkika kasdenâ. Ve yûkızenâ min ğafletinâ ve tahşurenâ min zümretil muttakîne ve tulhikanâ bi ibâdikes-sâlihıne. İnneke Ekremel-ekremîne ve Erhamer-râhimîn. Bi hürmeti seyyidil mürselîn. YâMu’tı en-niami, yâ Dâfian-nikami. Yâ Hakîmü yâ Ahkemü, yâ Rahîmu yâ Erhamu.”

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir