Beyi (Satma) Zamanı Yemin Mala Revaç Verirse de Paranın Bereketini Giderir Hadisin Anlamı Nedir

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Yalan yere yemîn, haram ve memnûdur. Icâb etmedikse doğruya yemîn de yapmamalıdır. Böyle her geye yemîn hafif-meşrep insanlarda görülür. Bir hadîs-i şerîf de; çok yemîn etmekten sakınınız» buyurulmuştur. Yalan yere yeminin çoğu da, azı da memnû’dur.

Izâhı sadedinde olduğumuz hadîs-i şerif de, beyi esnâsında yemîn etmek, malın revâcmı artırırsa da elde edilen paranın bereketini giderir, buyurulmuştur. Filhakika hasis şeyler için Allâh-u Azî-mü’ş-Şân’ın îsm-i Celîl’ini vâsıta yapmak, kulluk şan ve edebine yakışmaz. Nitekim, halk yanında, çok yemîn, soğuk karşılanır ve yemîn edenin hıffet ve dîne saygısızlığına hami olunur.

Bereketli, bereketsiz para var mıdır? Bu hadîs-i şerif den de anlaşılacağı üzere şüphesiz vardır. Fakat aklen ve ilmen kâbil-i îzah değildir. Bereketli para, yerinde harcanan ve bereketsiz para, lüzumsuz ve fâidesiz yerlere sarfolunan paradır. Hattâ bir mal ve emek mukâbili olsa da, gönülsüz verilen para üe hill ve hürmeti şüpheli paralar bereketsiz sayılır.

Meselâ, şiddetli ihtiyaç şevkiyle kadr-i masruf dan fazla alman para ile, kadr-i ma‘rufdan fazla kâr ile ve ihtikârla elde edilen para, bereketli sayılmaz. îbn-i Haldûn merhûmun Mukaddimesinde, bereketli bereketsiz paraya dâir tafsilât vardır.

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir