Mümin Suresi Okumanın Fazileti ve Faydaları

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Mümin Süresinin fazileti ve sırları Kuranı kerim’de olan diğer sureler kadar önemli ve kıymetlidir. Kur’an’ın yeni nazil oluyormuş gibi tazeliğini ve gençliğini gösteren delillerden biri de Kur’an’ın kırkıncı suresi olan Mümin suresi ve onun ayetleridir. Buna binaen Her surenin bir çok özelliği vardır. Her bir ayet ve sure Allah kelâmı olmakla beraber herbirinin ayrı ayrı özellikleri vardır. Tabiki Mümin Suresinin Faziletleri, Bir sureyi veye ayetleri okuyan kişilere manevi armağanlar verilir. Kişi Mü’min süresini veya Kuranı Kerim’de herhangi bir sure veya ayet okuduğu zaman şunu unutmaması lazımdır.

Ebû Mûsa el-Eş’arî radıyallahu anh’den rivayet edildiğine göre, Resûlullah sallallahu aleyhi ve sellem şöyle buyurdu:

“Kur’an okuyan mü’min portakal gibidir: Kokusu hoş, tadı güzeldir. Kur’an okumayan mü’min hurma gibidir: Kokusu yoktur, tadı ise güzeldir. Kur’an okuyan münâfık fesleğen gibidir: Kokusu hoş fakat tadı acıdır. Kur’an okumayan münâfık Ebû Cehil karpuzu gibidir: Kokusu yoktur ve tadı da acıdır.” (Buhârî, Et’ime 30 Fezâilü’l-Kur’ân 17, Tevhîd 36)

Kur’ân-ı kerîmin kırkıncı sûresi. Gâfir sûresi de denir.
Mekke-i mükkerremede nâzil oldu (indi). Sûre 85 âyet olup, 56 ve 57. âyetleri Medîne-i münevverede nâzil oldu. 28-45. âyet-i kerîmelerinde, Fir’avn’ın âilesinden mü’min bir kişinin vasıfları anlatıldığı için, Sûret-ül-mü’min denilmiştir.

Sûrede; îmân etmenin önemi, günahları bağışlayan, tövbeleri kabûl eden, bununla berâber cezâsı şiddetli olan Allahü teâlânın inkârcılara vereceği cezâlar, Allahü teâlâya itâat etmek ve nîmetlerine şükr etmek gerektiği bildirilmektedir. (Senâullah Dehlevî, İbn-i Abbâs, Râzî,Taberî)

MÜMİN SÛRESİ’NİN FAZİLETİ VE YARARLARI

Kim Mü’min sûresini okursa, ona salât (duâ) etmeyen ve onun için istiğfârda bulunmayan hiçbir nebî, sıddîk, şehîd ve mü’min rûhu kalmaz. (Hadîs-i şerîf-Envâr-üt-Tenzîl ve Esrâr-üt-Te’vîl)

Resulullah (Sallallahü Aleyhi ve Sellem) buyurdu ki: “Her kim Müminun Suresini okumaya devam ederse, ölüm anında melekler, o kimseye cennetlerle onu müjdeler.” (1)

Abdullah ibni Abbâs (Radıyallahü Anhüma)’dan rivayetle, Resulullah (Sallallahü Aleyhi ve Sellem) buyurdu ki: “Bana on âyet indi ki, kim hakkını vererek (hükmünü yerine getirerek yaşayarak) onları okursa, Cennete girer: Bu, Müminun Suresinin ilk on ayetidir.” (2)

1 Ebu Suud Efendi, Ebu Suud Tefsiri (İrşadü Aklis-Selim), 6/154
2 Tirmizi, Tefsir, 23; Suyuti, Cami’ussağir, 3/57, no.2733

MUMİN SURESİ NEDEN İNDİRİLMİŞTİR?

Ayetlerin nüzul sebebi ile ilgili rivayetler:

1-
İbn Ebi Htim’den rivayetle Ka’b ve Ebu’l-Aliye şöyle diyor: Bu âyet-i kerime yahudiler hakkında na*zil oldu [4]

2-
Ebu’l-Aliye der ki: Bu âyet-i kerime onlar hakkında nazil oldu Çünkü onlar Deccâl’in kendilerinden çıkacağını ve onun sayesinde bütün yeryüzüne hakim olacaklarını iddia etmişlerdi İşte onların bu iddiaları üzerine Allah Tealâ Rasûlü’ne bu âyet-i kerimeleri indirerek Deccâl’in fitnesinden Allah’a sığınmasını emretti.

Bu rivayet âyet-i kerimenin medenî olduğuna delâlette açıktır.
Açıkça görüldüğü gibi bu ayet, her ne kadar öldükten sonra dirilmeyi inkâr eden Mekke müşrikleri veya Yahudiler hakkında nazil olmuşsa da, batıl ehli olan ve Allah’ın ayetleriyle mücadele eden herkesi kapsamına alır Ancak İbni Kesir, Ebu’l-Âliye’den gelen yukarıdaki rivayet hakkında şöyle demiştir: “Her ne kadar İbni Ebi Hatim tarafından rivayet edilmiş ise de bu, garip bir görüştür ve bu görüşte akla uzak bir zorlama vardır En sahih olan görüş, bu ayetin umumi olarak müşrikler ve kâfirler hakkında in*miş olmasıdır”

66 De ki: ‘Bana Rabbimden beyyineler geldiği vakit, ben o sizin Allah’tan başka yalvardıklarimza ibadet etmekten katiyyen nehyedildim de emrolundum ki müslim olayım o Rabb’ul âlemin’e!’

Cüveybir’in İbni Abbas (ra)’tan rivayet ettiğine göre:
“Velîd İbni Muğîre ve Şeybe İbni Rebîa Aleyhisselâm’a:
“Ya Muhammed, söylediklerinden dön, sana babalarının ve ecdadının dini üzerine olmak lâzım gelir” dediler Allahü Teâlâ, Mü’min: 40/66 ayetini indirdi.

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir