Antikor Nedir Ne İşe Yarar Görevi Nelerdir

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Fen Bilimleri Terimi Olarak Antikor:
1. Vücuda giren yabancı maddeleri yok etmek için vücudun ürettiği savunma maddesi.

2. Özel bir antijene cevap olarak B lenfositleri ve plazma hücreleri tarafından meydana getirilen ve bağışıklıktan sorumlu olan glikoprotein yapısındaki maddeler. İmmunoglobulinler (IgG, IgM, IgA, IgD ve IgE tipleri) ve bunların alt grupları gibi kazanılmış bağışıklık elemanları.

3. Hastalık etkisini zararsız hale getirmek için vücutta oluşan savunma maddeleridir.

Antikorların Görevleri Nelerdir?
İnsan bedeninin hem doğal hem de sonradan kazanılmış iki türde bağışıklık sistemi vardır. Doğal bağışıklık sistemi, insan bedeninde hasar oluşturabilecek tüm faktörlere karşı genel bir cevap oluşturmaktadır. Genellikle aynı cevaplar verilmektedir. Kazanılmış bağışık sistemi ise, her yabancı faktöre karşı farklı tepkiler oluşturabilir ve bu yabancı maddelere karşı bir hafıza oluşturur.

Bu da, aynı yabancı etkinin vücuda yeniden girdiği durumlarda, çok daha güçlü ve etkili yanıtlar vererek bedeni korumasını sağlar. Kazanılmış bağışıklık sistemi, insanların bir takım hastalıklara hayatları boyunca bir kez yakalanmalarını sağlar. Bazı hastalıklar için de (Grip gibi) belli bir süreliğine bağışıklık kazandırır. Kazanılmış antikor sistemi, çeşitli aşıların üretiminde de kullanılmaktadır. Antikorların vücuttaki temel görevleri genel olarak şunlardır:

Antikorlar, sayesinde, insan bedeninde yer alan bağışıklık hücreleri, yabancı biyolojik etkenlere karşı savaşabilir, onları yok edebilir ya da uzaklaştırabilir.
Antikorlar, antijenleri sararlar ve zararlı maddelerin ya da organizmaların bedene zarar vermesine engel olurlar.

Antikorlar, bağışıklık sisteminin hücre dışındaki yapılarının, zararlı organizmaların üzerine yapışmasını ve onları yok etmesini sağlar.
IgA immünglobulin türü gibi antikorlar, zararlı yabancı maddelerin daha vücuda girmeden engellenmesini sağlarlar.

Hamilelik döneminde ortaya çıkan immünglobulinler, plasenta aracılığıyla anne karnındaki bebeğin dolaşım sistemine girer. Bebekte henüz daha gelişmemiş olan bağışıklık sisteminin yerine bebeği korumakla görevlidir.
Yine hamilelik döneminde olduğu gibi, anne sütü aracılığıyla bebeğe geçen antikorlar, bebeği emzirme süreci boyunca dış etkilere karşı korurlar.

Biyoloji Terimi Olarak Antikor:
1. Vücuda giren yabancı maddeleri (antijen) yok etmek için akyuvarların salgıladığı savunma maddesi.

2. Kan ya da dokularda bulunan bazı yabancı maddelere karşı tepki olarak oluşturulan proteindir.

3. Çok hücreli organizmaların bağışıklık sistemi tarafından antijene karşı geliştirilen glikoprotein yapısındaki moleküller.

4. Mikro organizmalara ve antijenlere karşı vücudu korumak amacıyla insan ve hayvan vücudunda üretilen protein yapısında olan maddelerdir.

Sağlık-Tıp Terimi Olarak Antikor:
1- Vücuda giren herhangi bir yabancı maddeye karşı vücudun meydana getirdiği protein yapıdaki savunma maddesi.

2- Plazma hücreleri tarafından üretilen ve vücuda giren mikroplarla savaşımda rol oynayan proteinler. İmmünglobülinler (Ig) antikorlarla eşanlamda kullanılır.

Genetik Terimi Olarak Antikor:
Vücuda giren antijenlere karşı oluşan bağışıklık proteini.

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir