Apoenzim Nedir Ne İşe Yarar

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Fen Bilimleri Terimi Olarak Apoenzim:
Enzimin koenzim olmadan etkinlik gösteremeyen protein kısmıdır.

Biyoloji Terimi Olarak Apoenzim:
1-Enzimin protein kısmıdır. Tam işlevsel enzim haline gelmek için özgül bir koenzime gereksinim duyar.

2-Koenzimle birleşerek aktif enzimi oluşturan enzimin faal olmayan protein kısmı.

Ne İşe Yarar
Apoenzimler, enzimlerin proteinden meydana gelen bölümleridir. Sıvısal ve ısıya karşı hassastırlar. Diyalize edilemezler. Apoenzimler sayesinde enzimler çeşitlilik oluşur. Aktif olmayan enzimlerdir. Aminoasitlerin sayısı ve sırası, enzimlerin apoenzim bölümüyle alakalıdır. Enzim çeşidini ve etkileyeceği maddeyi apoenzim bölümü saptar.

Apoenzimler, tepkimeyi tekil olarak sağlayamaz, yalnızca koenzimlerle bir araya gelip aktif hale geçerek tepkimeye girebilirler. Aynı şekilde koenzimler de tek başlarına tepkimeyi sağlayamaz. Bununla birlikte, apoenzimlerin üzerlerinde özgenile bağlanacakları aktif bir kısım vardır. Ancak kendileri aktif değildir.

Apoenzimler, bir kofaktörle bir araya geldiklerinde holoenzim oluştururlar. Holoenzimlere bağlı enzim de denir. Holoenzimler bütündürler ve katalitik anlamda aktif olurlar. Çoğu kofaktör, kovalent olarak bağlı değildir.

Koenzimler

Koenzimler, apoenzimi etkin hale getirerek tepkimenin meydana gelmesini sağlarlar. Bir diğer ismi eşenzimdir. Enzimin asıl işlev gören protein bulundurmayan kısmıdır. Isıya dayanıklıdırlar. Genellikle vitamindirler. Özgenilin kimyevi bağlarına tesir eden organik moleküllerdir. Moleküler ağırlıkları azdır. Koenzim bölümü, organik olmayan bir özden meydana gelebilir ve apoenzimlere nazaran daha ufaktırlar. Oksidoredüksiyon ile izomerizasyon tepkimelerinde mühim bir görevi bulunur.

Tek bir apoenzim yalnızca tek bir koenzim ile işlerken, tek bir koenzim sayısal olarak daha çok apoenzimle işleyebilir. Bu nedenle, enzim türleri sayısal olarak koenzim ya da kofaktör çeşidinden çoktur. Koenzimler inaktiftirler, apoenzimlerle birleşerek aktif hale gelirler.

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir