Astronotlar Neden Uzayda Egzersiz Yapıyorlar

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Uzaydaki koşullar dünyadaki koşullara nazaran çok değişik ve garip olabiliryor. Yerçekimi olmayan bir ortamda, kaslar alışılmış işlevlerini göremez. Uzaydayken kaslar yer çekimine karşı savaşmadığı için, her gün erir. Yerçekimi olmadığından vücutta bozulmalar başlar. Yerçekimi organların sağlığı bakımından oldukça önemlidir. Bu nedenle astronotların her gün egzersiz yapmaları gerekir. Ayrıca yerçekiminin olmaması kemiklerde de erimeye yol açar. Bu aynı zamanda fazla miktarda kalsiyumun kana karışması demektir.

Vücut sağlıklarını korumak için bütün astronotlar her gün birer saat kardiyovasküler ve ağırlık kaldırma egzersizleri yapmak zorundadır. Özetle, astronotların Uluslararası Uzay İstasyonu’nda kemik ve kas sağlıklarını koruması çok önemlidir. Gerek uzay yürüyüşlerini en iyi şekilde gerçekleştirmeyi, gerekse de Dünya’ya döndüklerinde eski yaşam tarzlarına kısa sürede geri dönebilmeyi her astronot ister. İşte bütün bu uzay egzersizi aletleri, bu yüzden astronotlar için hayati önem taşıyor.

Bir uzay istasyonunun içinde neredeyse hiç yer çekimi yoktur, yani astronotlar havada süzülürler ve ağır nesneleri hiç güç harcamadan kaldırırlar. Yer çekimi eksikliğinden dolayı bilim adamları, çalışırken havada uçmamak için kendilerini duvarlara kemerlerle bağlarlar. Ayrıca uzay istasyonlarında alışıldık gece ve gündüz kavramı yoktur. Örneğin, Mir uzay istasyonunda güneş her doksan dakikada bir doğar ve batar.

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir