Hatasız Kul Olmaz ile İlgili Cümle ve Kompozisyon

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Hatasız kul olmaz; atasözünü anlamı ve cümle içinde kullanmak. Ayrıca Açıklama ve kompozisyon yazmak.

Hatasız kul olmaz.
Yanılmak insana özgü bir durumdur. Allah tarafından elçi olarak seçilen peygamberler hariç, yanılmayan, kusur işlemeyen insan yoktur.

Kısaca anlamı : Yanılmayan, kusur işlemeyen insan yoktur. Herkes hata yapabilir.

Cümle İçinde Örnek Kullanımı : Hata yapan abimi babama şikayet edince hatasız kul olmaz oğlum dedi.

Açıklama ve kompozisyon : Hatasız kul olmaz, bütün insanlar hata edebilir. İnsanın yaratılışında hayra, şerre, iyiye, kötüye müsait meyiller vardır. Herkeste bir nefs-i emmâre bulunur, insanı daima kötü şeylere sevkeder, kötü işleri yapmak ister.

Örneğin mertebesi en yüksek peygamberlerden biri olan Hz. Musa bile cinayet işlemiş, bir adamın canına kıymıştır; ancak sonra pişman olarak tövbe etmiş ve tövbesi Allah tarafından kabul edilmiştir. Peygamberler bile hata yapabilirken, biz sıradan insanların hata yapmaması, kusursuz olması, günahlardan tamamen arınık olması mümkün müdür?

Tabiki hatalar olacaktır ama yeter ki kasıtlı olmasın. Bilerek, başkalarını zor durumda bırakmaya çalışmak maksatlı yapılan şeylere hata denilmez. Kendimizi mükemmel görerek sürekli başkalarının kusurlarını görmemeliyiz. İnsanlara hep ikinci hatta üçüncü bir şans vermeli ve ufak tefek kusurları göz ardı etmeliyiz. Atalarımız, kendi hayatlarında bunu çok iyi gözlemlemişlerdir. Bu nedenle hatsız kul olmaz diyerek genel geçer bir söz dile getirmişlerdir.

Hatasız, günahsız olan tek varlıklar, meleklerdir. Onların da hatasız veya günahsız olması tamamen Allah’ın emrinden kaynaklanmaktadır. Bizdeki nefis onlarda bulunsaydı, elbette ki onlar da insanoğlu gibi ziyana düşecek, çeşitli hatalar yapacaklardı.

Günahlar kulu Allah’tan uzaklaştırır. Samimî bir tevbe insanı Allah’a yaklaştırır. Aff-ı İlahîye mazhar eder. Müslüman insana yakışan hatadan en kısa yoldan dönmek ve bir daha yapmamak şartıyla tövbe etmek hata yaptığı kişiden veya kişilerden özür dilemesi erdemliktir Müslüman insana yakışan en doğru davranış af dilemek hatasını kabullenmektir.

Not: Bu atasözüyle ile ilgili bir cümle veya bir bilginiz varsa aşağıda yorum kısmına yazarak başkaların okumasına yardımcı olabilirsiniz. Secdem.net

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir