Tatlı ile ilgili Başlayan Atasözleri ve Anlamları

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Tatlı ile ilgili Atasözü ve Anlamları nedir? Tat kelimesi ile ilgili atasözleri hangileridir? Tatlı ilgili olan cümle atasözleri nelerdir?

Atasözlerinin kim tarafından ne zaman söylendiği bilinmez. Atalardan günümüze kadar ulaşan, belirli bir yargı içeren, söyleyeni belli olmayan (anonim) düz konuşma içinde kullanılan sözlerdir. Atasözleri, geçmiş kuşaklardan süzüle süzüle günümüze kadar gelmiş özellikleri sözün içerdiği anlama göre değişir. Atasözü pek çok dalda eğitici yol gösteren, öğüt veren kalıplaşmış sözlerdir.

TATLI İLE İLGİLİ ATASÖZLERİ VE ANLAMLAR

Tatlı dil yılanı deliğinden çıkarır.
İnsanı hem olumlu hemde olumsuz yönde en çok etkileyen sözdür. Acı ve kırıcı söz kalp incitir, dostu düşman yaparken; tatlı ve gönül okşayıcı bir söz en zararlı kimseyi bile bizim lehimize çevirir, dostumuz yapar. Sözün etkisi hiçbir zaman unutulmamalıdır.

Tatlı söz (kelam) dinletir, tatsız söz (kelam) esnetir.
Güzel bir konuşmayı herkes severek dinler. Sıkıcı bir konuşma dinlemek zorunda kalanlar, sıkıldıklarını belli etmekten kendilerini alamazlar. Anlatılana odaklanamaz, onu anlamakta zorluk çekerler.

Tatlı söz can azığı, acı söz baş kazığı.
Gönül okşayıcı sözler bizi yaşama bağlar, hayata karşı motive eder. Sert eleştiriler, onur kırıcı sözler ise hayattan bıkıp kopmamıza neden olur. Bu gibi durumlarda kendimize çeki düzen vermeli, hayata karşı yinede olumlu bakmayı öğrenmeliyiz.

Tatlı tatlı yemenin, acı acı geğirmesi olur.
Zevklerinin esiri olan erdemsiz kişiler, elindeki avucundakini sorumsuzca çarçur eden kişilerdir. Bir süre sonra ağır sıkıntılar içinde kıvranırlar. Bu sıkıntılarını hesaplayanlar ise, ellerindekini yemekten zevk alır, kendine zarar vermeyecek ölçüde, ihtiyaçları kadar harcamalar yaparak tüketir.

Tatlı ye, tatlı söyle (konuş).
İnsan, şu geçici dünyadaki misafirliğini neden kendine zehir eder? Biraz düşününce, bunun ne kadar saçma ve anlamsız olduğu kendiliğinden ortaya çıkar. İnsan, özel hayatında ve çevresine karşı davranışlarında her zaman hoşa giden davranışlar içinde olmalıdır.

Sabır acıdır, (acı ise de) meyvesi tatlıdır.
Olumsuzluklar ve aksilikler biz insanlar içindir. Beklenmedik bir durumla karşılaşınca hemen öfkelenmemeli, sakin bir kafa ile durum değerlendirmesi yapılmalı ve biraz beklenmelidir. İnsana sabretmek güç gelir, ama güzel sonuç verir.

Öfke baldan tatlıdır.
Sinirlendiren, damarına basılan kimse, buna sebep olana bağırıp çağırmaktan, içini boşaltmaktan bir ferahlık, dahası bir haz duyar.

Bedava sirke baldan tatlıdır.
Bir bedel ödemeden elde ettiği şeyler insana çok tatlı gelir. Para verilmeden ele geçen şeyler çok hoşa gider.

Bal bal demekle ağız tatlanmaz.
Sevgi bölüşmek, katlanmak ister. Saygıda haddini bilmekle olur. Bölüşmesini ve katlanmasını bilmeyen, özveride bulunmayan kimsenin sadece “seviyorum” demesi nasıl sevgi olmuyorsa, haddini bilmeden, nasıl davranacağını öğrenmeden, “saygılıyım” demekle saygı olmaz. Sadece tatlı söz söylemekle güzel birşey gerçekleşmiş olmaz.

Acı (kötü) söz insanı (adamı) dininden (çıkarır), tatlı söz (dil) yılanı deliğinden (ininden) çıkarır.
Kötü söz bir kimseyi çileden çıkarır, onu kötü davranışlara sürükler. Güzel ve gönül okşayıcı söz, birşeyi tatlı ve yumuşak bir uslüpla söylemek en kötü niyetli azgın düşmanı bile yola getirir.

Akın (beyazın) adı (var), karanın (esmerin) tadı (var)
Beyaz tenli olanlar güzel sayılsa da gerçek güzellik ve şirinlik esmerlerdedir.

Ucuz etin yahnisi yavan (tatsız) olur
Ucuza mal olan şeyler niteliksizdir.

Beyazın (akın) adı (var), esmerin (karanın) tadı (var)
Beyaz tenli olanlar güzel sayılsa da gerçek güzellik ve şirinlik esmerlerdedir.

İnsanın eti yenmez, derisi giyilmez; tatlı dilinden başka nesi var
İnsan kendisini ancak tatlı diliyle sevdirebilir

Herkes sakız çiğner ama, Çingene kızı tadını çıkarır
Severek yapılan iş, insanı mutlu eder.

Deliye bal tattırmışlar, çarşıda katran bırakmamış
Aklı kıt olan kimse, bir kez hoşuna gitmiş olan şeye benzettiği nesneyi, gerçekten ona benzemese de elde etmeye çalışır.

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir