Atom Numarası Nedir Nasıl Hesaplanır

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Atom numarası, bir atomun çekirdeğindeki proton sayısına eşittir. Z ile gösterilir ve aynı zamanda, atomun nötr olması halinde yörüngelerinde bulunan elektronların sayısını verir. Atomun hangi elemente ait olduğunu belirler. Dolayısıyla, hesaplanmaz; atomun hangi elemente ait olduğunun belirlenmesiyle anlaşılır. Ya da, yörünge elektronlarının tümünün iyonlaştırılmasmdan sonra, geride kalan çekirdeğin yükü ölçülerek belirlenebilir.

Atom numarası nedir örnek?
Element simgesinin üstünde verilen atom numarası da, proton sayısına eşit olduğuna göre, bu iki sayının farkı elementin nötron sayısını verir. Örnek: Kalsiyumun (Ca) nötron sayısı: Bağıl atom kütlesi – Atom numarası = 40 – 20 = 20’dir.

Atom numarası nasıl bulunur?
Yüksüz halde bulunan elektron sayıları da atom numaralarına eşit olmaktadır. Yani bu durumda elektron sayısı = proton sayısı = atom numarası olarak bulunabilmektedir.

Atom numarası neresi?
Periyodik tabloda elementlerin atom numarası, genelde element sembolünün üzerinde belirtilir. Tablonun sol üst köşesindeki hidrojenin atom numarası 1’dir. Her hidrojen atomunun çekirdeğinde 1 proton vardır. Tablonun diğer köşesinde, atomlarının çekirdeğinde iki proton bulunan helyum vardır.

Atom kim icat etti?
Atom hakkında ilk bilimsel görüş 1803 – 1808 yılları arasında İngiliz bilim adamı John Dalton tarafından ortaya atılmıştır. Dalton’ a göre; Maddenin en küçük yapı taşı atomdur. (Maddeler çok küçük, bölünemez, yok edilemez berk taneciklerden oluşur.)

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir