B Harfi ile Başlayan Hayvanlar Alemi

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

B ile başlayan hayvanlar’a verilen adlar hangileridir? Hayvan, canlılar dünyasının ökaryotlar üst âlemindeki hayvanlar âleminde sınıflanan canlıların ortak adıdır. Dünya’da yaşayan neredeyse milyonlarca hayvan türü vardır. Genelde merakımızdan veya isim şehir oyunu oynarken A’dan Z harfine kadar başlayan hayvan İsimlerinin listesine gerek duyabiliriz. Çok sayıda hayvan olduğu için bazılarının adını bilmiyoruz. Buna mütevellit alfabemizin her harfine göre bir liste derledik. Umarım Hayvanlarla ilgili olan makalemizi beğenirsiniz.

Günlük hayatımızda ödevlerde, sorularda, oyunlarda başlayan hayvan isimleri sıklıkla karşımıza çıktığı için hayvan ismi denilince hemen aklımıza kolay kolay hayvan ismi gelmez. Bu nedenle bu makalemiz birçok kişiye yaracağını umuyoruz.
Sadık, sevimli, neşeli, hırçın ve asabi olan birçok hayvan dostlarımız mevcuttur. Bunların her biri kendince özelliklere ve karakterlere sahiptir. Hatta isimleri bile farklıdır. Bugün bir milyona yakın hayvan türü bilinmektedir. Hayvanlar âleminin bilimsel ve Latince adı olan “Animalia” terimi ise yine Latince olan ve “yaşayan” ya da “ruh” anlamına gelen animadan türetilmiş animal sözcüğünün çoğuludur. Hayvanlar âlemini tanımlayan bir başka Latince bilimsel terim de Metazoa’dır.

BUKALEMUN : Pullusürüngenlerin Bukalemungiller familyasından Kertenkeleler takımının alt sınıfından bir kara sürüngen cinsidir. Vücudu silindir biçiminde olup iki yanda basıktır. Uzunluğu 20-30 cm’dir. Başı üçgen biçimindedir.

BUFALO : Bufalolar, kuvvetleri ve cesur yerleşimleriyle bilinen büyük yabani boğalardır. Tüm türlerdeki boynuzların yapısı farklıdır. Afrika mandalarında, nispeten kısadırlar, yanlara doğru büyürler ve bir yayda dik olarak kıvrılırlar, boynuzların tabanı kalınlaşır ve alnına bir kask oluşturur.

BÖCEK : Böcekler; (Lat. insecto). Eklembacaklılar daimin gerçek Eklembacaklılar altdalının bir sınıfıdır. Tanımlanan türlerin sayısı yaklaşık 686 bindir. Dünyadaki toplam böcek nüfusunun birkaç yüz milyon kere milyon olduğu sanılır.

BOĞA : Çiftparmaklıların boynuzlugiller familyasından bir memeli türü olan sığırın erkeğidir. İğdiş edilmiş erkek sığır ise öküz adını alır. 200 cm boyunda 130-160 cm yüksekliğinde 500-1.500 kg ağırlığında olurlar.


B Harfi İle Başlayan En Çok Bilinen Hayvanlar
Bal Arısı
Balıkçıl
Balıklar
Balina
Baykuş
Bıldırcın
Böcekçiller
Boa Yılanı
Bok Böceği
Boz Ayı
Bukalemun
Böcekler
Bülbül


BOZ AYI : Boz ayı ya da bozayı (Ursus arctos), ayıgiller (Ursidae) familyasından Avrasya’nın kuzeyinin büyük bir kısmında ve Kuzey Amerika’da yaşayan bir ayı türüdür. Carnivora takımının karada yaşayan en büyük üyelerinden biridir ve boyut açısından tek rakibi ortalama boyutları kısmen daha büyük olan kutup ayısıdır.

BOK BÖCEĞİ : Kınkanatlılardan gübrelik, abdesthane çukuru, lağım gibi yerlerde yaşamayı seven bir böcektir. Dişileri yumurtalarını hap biçimindeki gübre kümecikleri içine bıraktıktan sonra arka bacakları ile yuvarlayarak toprağa gömerler.

BOA YILANI : Boagillerden Afrika, Hindistan, Antiller ve Güney Amerika’nın tropik yağmur ormanlarında yaşayan zehirsiz yılan cinsidir. Besinini, sarılıp boğarak öldürdükten sonra ezip bir bütün olarak yuttuğu küçük memeliler oluşturur.

BİZON : Boynuzlugillerden geviş getiren memeli cinsidir. Oldukça iri bir hayvan olup, kısa boynuzlu ve hörgüçlüdür. Bir zamanlar Avrupa ve Amerika’da çok yaygın olan bizon, günümüzde, yasaların koruması altında, doğal parklar ve hayvanat bahçelerinde yaşayan ufak gruplar halinde kalmıştır.

BİT : Alttan ve üstten basık halde, toplu iğne başı büyüklüğünde hayvanlardır. Başları çok ufak, karın bölgeleri ise diğer bölgelerine nisbeten çok büyüktür. Küçük kısa ve güçlü 6 adet ayağı vardır, kanatları yoktur. Hareketleri çok ağır ve hantaldır.

BILDIRCIN : Tavukgiller takımının sülünler familyasından eti oldukça rağbet gören, göç eden bir kuştur. Boyu 15 cm. uzunluğundadır. Sırtı kahverengidir, karnına doğru pasrengi ve kreme yakın açılır. Gözlerinin etrafında beyaz renkli halkalar bulunur.

BEŞİK KUŞU : Beş türü bilinir. Avusturya ve Yeni Gine’de ağaçlık yerlerde yaşayan bu kuşların ortak özelliği, çiftleşme zamanında kurdukları yapılardır. “Beşik”, “çardak” ya da “süs kulübesi” olarak adlandırılan ve erkek kuşun dişiyi çekmek için yaptığı, bazen uzun tüneller biçimini alan bu yapılar, yuva olarak kullanılmaz.

BAYKUŞ : Baykuş; büyük, yırtıcı bir gece kuşudur. Kanatlarının yumuşak tüylü olması nedeniyle sessizce uçabilen baykuşların gözleri de öteki kuşların çoğundan değişik olarak çok kısa mesafeleri bile görebilecek bir biçimde yüzün tam önünde yerleşmiştir. Kısa, çengel gibi kıvrık, çok keskin ve güçlü olan gaga, tüyleri arasına yarı yarıya gizlenmiştir.

BATAKLIK KIRLANGICI : Bataklık Kırlangıcı; sekiz kuş türünün ortak adıdır. 20-25 cm uzunluğundaki bataklık kırlangıçlarının rengi boz-kahverengi, kuyruksokumları ak, kuyrukları çatallı, kanatları uzun ve sivridir. Gövdelerinin biçimi ve uçuşları kırlangıcı andırdığı için bu adla anılan bataklık kırlangıçları Avrupa, Afrika, Asya ve Avustralya’da yaşar, göllerin ve akarsuların üstünde uçarak, alacakaranlıkta avladıkları böceklerle beslenirler.

BARDO : Bardo, halk dilindeki adıyla katır erkek eşek ile dişi atın (kısrak) çiftleşmesiyle meydana gelir. Çoğu kez de kısır olan melez hayvandır. Erkek at (aygır) ile dişi eşek çiftleşirse bardo veya ester denen, at görünümünde ama eşek iriliğinde bir melez ortaya çıkar.

BANDİKUT : Bandikut, Marsupialia (keseliler) üsttakımının (ya da takımının) Peramelidae familyasını oluşturan, Avustralya’ya özgü 22 keseli memeli türünün ortak adıdır. Bandikutların uzunluğu, 10-30 cm’lik, seyrek tüylü kuyruklarıyla birlikte 30-80 cm arasında değişir. Gövdeleri tıknaz ve gür tüylü, burunları sivri, dişleri ince ve keskin, arka bacakları ön bacaklarından daha uzundur.


B Harfi İle Başlayan Hayvanlar Listesi
Babirussa
Babuin
Bahçe Örümceği
Bahçe Yer Kınkanatlısı
Bahçıvan Çardak Kuşu
Bakır Kafalı Çukur Engereği
Bakır Kelebeği
Baklavalı Çıngıraklı Yılan
Bal Arısı
Bal Guguğu
Bal Porsuğu
Balaban Kuşu
Balan
Balçık Balığı
Balık Kartalı
Balık Yiyen Fare
Balık Yiyen Yarasa
Balıkçı Sansar
Balıkçıl
Balıklar
Balina
Balina Balıkları
Balina Başlı Leylek
Balina Köpekbalığı
Baltimor Kuşu
Bambu Faresi
Bandikut
Bandikut Fare
Bantang
Banteng
Barasingha
Barbunya Balığı
Barlam
Barramunda
Baş Biti
Başlıklı Maymun
Baştankara


BALİNA : Balinaların uzunluğu 1,3 m (musur) ile 30 m (mavi balina) arasında değişir; ağırlıkları da 45 kg’den başlayıp 150 tona kadar çıkar. Baş bölümünde kalın olan gövde, kuyruğa doğru gittikçe incelir.

BALON BALIĞI : Balon balığı, Tetraodontidae familyasından 90 kadar balık türünün ortak adı. Ürkütüldüklerinde havayı ya da suyu içlerine çekerek balon gibi şişebildikleri için bu adla anılan balon balıkları, dünyanın bütün sıcak ya da ılıman bölgelerinde, genellikle denizlerde yaşar; hafif tuzlu ya da tatlı sularda yaşayan türleri de bilinmektedir.

BALIKÇIL KUŞU : Balıkçıl; Balıkçıgillerden uzun bacaklı ve uzun boyunlu birçok su kuşunun ortak adıdır. Gagası, suda yaşayan hayvanları yakalamaya uygun bir biçimde, uzun ve sivridir. Parmaklarının arasında perde yoktur; ancak birbirlerinden ayrık duran bu uzun parmakların yardımıyla bataklık yüzeylerde çamura batmadan kolayca yürüyebilir.

BALIK KARTALI : Balık Kartalı; (Lat. Pandion holiaetus). Kartalların, Balıkkartalgiller familyasından yırtıcı kuş türüdür. Akdeniz kıyıları ve adalarında, Avrasya’ da, Avustralya’da, Güney Amerika’da su kenarlarında yaşar.

BALIK : Balıklar; Omurgalıların suda yaşayan, solungaçlarıyla soluyan ve yüzgeçleriyle yüzen hayvanları içeren sınıfıdır. 30 binen çok türü bulunan balıkların büyük bir bölümü denizlerde yaşar; ırmaklar ve göllerde yaşayan türleri de vardır.

BALABAN : Balaban Kuşu; Balıkçıgiller familyasından bir kuş türüdür. Tüm Avrupa, Asya ve Güney Afrika’da yaşayan bir gece kuşudur. Uzunluğu 72-76 cm’dk. Tüyleri çoğunlukla pas renginde ve kahverengimsi sarı, canlı renkte çizgili ve lekelidir. Başının üst kesimi siyah, gırtlağı beyazdır. Sarı gözleri, boynuz sarısı gagası ve sarı bilekli yeşil bacakları vardır.

BAL KARINCASI : Bal Karıncası; başka böceklerin sindirim artığı olan tatlı sıvıyla beslenen pek çok karınca türünün ortak adıdır.

BAKTERİ : Bakteriler; Gözle görülemeyen, ancak mikroskopla saptanabilen yararlı ve zararlı işlevleri olan tekhücreli canlılardır. Zararları bir insanı ya da hayvanı öldürebilecek boyutlara varabilen bu canlıların günümüzde değerlendirilmekte olan birtakım yararlı işlevleri de vardır.

BAĞIRTLAK : Bağırtlak Ördeği; Ördekgillerden, bitkisi bol olan durgun ya da akarsularda yaşayan göçmen kuştur; bıldırcın ördeği denir. Avrupa’nın kuzeyinden Akdeniz kıyılarına kadar olan bölgede yaşar.

BABUN : Babun; Uzunkuyruklumaymungillerden Afrika’da yaşayan bir tür maymundur. Çoğu Büyük Sahra’nın güneyindeki kayalık alanlarda yaşar. En belirgin özellikleri köpeğe benzeyen yüzleridir. Ön ve arka ayakları eşit uzunlukta olup yerde hareket etmelerine uygundur.

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir