Bazı Kuş Türkleri Neden V Şeklinde Uçar

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Birçok kuş türü mevsim dönüşlerinde güneye veya kuzeye doğ-V ru göç ederler. Bu göçler esnasında da düzgün bir V biçiminde konumlanarak uçarlar. Kuşların V şeklini alması konusuna kafa yoran araştırmacılar, sonuç olarak iki farklı düşünce ortaya atmışlardır. Bunların ikisi de muhtemelen doğrudur. Göç esnasında en önemli iki konu az yorulmak ve haberleşmedir. Kuşlar göç ederken her bir kuş yanındaki kuş ile aynı derecede hava sürtünmesine tabi tutulur. Bu uçuş şeklinin avantajı pilotların “kanat ucu girdabı” dedikleri durumda saklıdır.

Nature dergisinde yayımlanan çalışma “V” şeklinde uçan kuşların -kuramsal olarak tahmin edilenle uyumlu olarak- aerodinamik açıdan en uygun şekilde uçtuğunu ortaya çıkardı. Çalışmayı gerçekleştiren araştırmacılar, kuşların uçuş sırasında kanat hareketlerini sürüdeki en yakın kuşun hareketine göre ayarlayarak hava akımını en verimli şekilde kullandığını gösterdi. “V” şeklindeki uçuş sırasında kuşların kanat hareketlerinin birbiriyle uyumlu olduğu, böylece yukarı yönlü hava akımından en yüksek düzeyde yararlandıkları, bir kuşun diğerinin hemen arkasında uçtuğu zamanlar ise kanat hareketleri arasında uyumun ortadan kalktığı ve aşağı yönlü hava akımının etkisini en aza indiği anlaşıldı.

Kuşlar V şeklini aldıkları zaman, giderek yayılan bir hava dalgası oluştururlar. En öndeki kuş en fazla yorulandır, çünkü havayı ilk olarak o göğüsler. Onun kanatlarıyla yarılan hava ise bir arkasında uçan iki kuşun daha düşük basınçlı bir havayla karşılaşmasını sağlar. Böylece geriye doğru gidildikçe kuşlar daha az enerji harcayarak uçmaya başlar.

Sırayla en öne geçen kuşlar, arkalara düştükçe dinlenme şansı bulur. Ayrıca bu düzen, kuşların dağılmamaları ve birbirlerini kaybetmeden haberleşmeleri için de önemlidir.

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir