Bedelli Askerlik Yaşı ve Ücreti Ne Kadar 2018

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Artık bedelli askerlik 2018 için gün adeta gün saymaya başlayan adaylar, bedelli askerliğe ilişkin detayları merakla bekliyorlar. Milyonlarca kişiyi ilgilendiren Bedelli askerlik ücreti ve yaşı belli oldu. 2018 yılında gündem olan milyonlarca vatandaş ve askerlik çağındaki milyonlarca gencin gözü bedelli askerlik yasasında. Ülkemiz Türkiye’de askerlik normalde zorunlu olup, buna ek olarak isteyen kişiler şartlar sağlandığı durumda bedelli olarak yapabiliyor.

Zorunlu askerlik yükümlülüğü taşıyanların (20 yaşını doldurmuş sağlıklı her bir birey) mevcut bu askerlik süresini kısaltmak için nakit bedel ödemesine “bedellik askerlik” adı verilir. İşin temel mantığı budur. Şartları sağlayıp gereken ücreti ödediğiniz durumda bedelli olarak askerliğinizi yapabilir, kısacası askerden “muaf” olabilirsiniz.

Türkiye’de halihazırda 400 bini aşkın bakaya ve 2.5 milyonu aşkın tecilli genç bulunuyor. Bu durum bedelli bekleyen pek çok kişinin olduğu anlamına geliyor.

AK Parti grup başkanveliki Bülent Turan, askerlik çağına gelmiş gençlerin önünü açacak olan bedelli müjdesi verdi. Buna göre 25 yaş ve üzeri için 15 bin lira gibi makul bir bedelle askere gitmeme imkanı sunulacak. Ancak bedelliye sevinen gençlerin en büyük sorunu, 25 günlüğüne de olsa temel eğitimlerin verilmesi için askerliğin zorunlu tutulması.

Kimler bedelli askerlik yapabilir?
Bedelli askerlik yapmanını iki farklı yolu vardır. Bunlar;

18 yaşını doldurmuş, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmasına rağmen minimum 3 sene yurtdışında çalışmış erkekler 21 gün süreyle bedelli askerlik yaparak vatan borcunu “hizmeti” tamamlayabilirler. Buna kısaca “dahte” denir. “Anlamı dövizle askerlik hizmetine tabi olan erler” şeklindedir.

Türkiye Cumhuriyeti sınırları içerisinde ikamet eden, 12 yaşını doldurmuş erkekler için dönemlik çıkartılan yasalarla sağlanan bedelli askerlik hizmetidir. Bu tür geçici olup ilgili yasanın gerektirdiklerine bağlıdır. İlgili yasanın yürürlüğe girdiği zamanda aranan şartları sağlayanlar bu geçici bedelli askerlik hizmetinden yararlanabilir.

2018 senesinde yürürlüğe alınan bedelli askerlik 27 yaşını bitirmemiş olan ve ilgili ücreti ödeyen her kişi askerlik vazifesini yapmış sayılır. Yasanın ilgili madde düzenlemesiyle beraber 21 günlük temel askerlik eğitiminden de muaf olurlar.

Bedelli askerlik yapmak için nereye başvuruluyor?

Başvurular askerlik şubelerine, konsolosluklara ve cumhuriyet savcılıklarına şahsen yapılıyor. Başvurunuzda size üzerinde tutarın ve banka hesaplarının bulunduğu bir doküman veriliyor. Bu dokümanla ödemenizi gerçekleştirdikten sonra, bedelli askerlik tutarının tamamı veya yarısının ödendiğini gösteren biri asıl 3 nüsha dekontu teslim ettiğinizde başvurunuz tamamlanmış oluyor. Başvuruların yurtiçinde askerlik şubelerine, yurtdışında konsolosluklara şahsen yapılması gerekiyor, posta ve vekaletle yapılan başvurular kabul edilmiyor.

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir