Dünyanın Yaşı Kaçtır

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Dünya kaç yaşındadır? Evet bu soruyu belki ilkkez duyanlar olabilir ama unutmayın ki herşeyin bir yaşı olduğu gibi yaşadığımız dünyanında bir yaşı vardır.

Dünya 4.5 milyar yıl önce oluşmaya başlamıştır, ancak biz o zamanlar burada yaşamıyorduk. Jeologların edindiği kapsamlı ve geniş bilimsel kanıtlara dayanarak, Dünya’nın yaşının yaklaşık 4,54 milyar yıl (4,54×109 yıl) olduğuna karar verilmiştir. Bilim insanlarına göre Dünya ilk doğduğunda yüzeyinde bir damla bile su bulunmayan, tamamen taştan oluşmuş bir kaya parçasıydı. Sırayla, yer kabuğu ve atmosfer oluştu. Dünyanın genç olduğunu savunan bilim adamları günümüzde azınlıkta olduklarının bilincindedir ancak zamanla daha çok bilim adamı kanıtları yeniden inceleyip şu anda kabul edilmekte olan eski dünya değerler dizisine daha yakından baktıkça sayılarının artacağında ısrar etmektedirler.

Dünya’nın Güneş etrafında döndüğü (yani güneş sisteminin bir parçası olduğu) kanıtlandıktan hemen sonra bilim adamları nereden başlayacaklarını biliyorlardı. Güneş Sistemi’nin toplam kütlenin % 99,8’ini Güneş’in oluşturduğu ilginç ve şaşırtıcı bir bilgi. Dünya ise geriye kalan % 0,2’lik kısmın çok küçük bir bölümünü oluşturmaktadır.

Dünya’nın yaşını anlamak için diğer gezegenler ve Güneş’in nasıl oluştuklarını bilmek gerekiyordu. Bu konuya dair iki teori vardı: Nebula hipotezine göre, uzaydaki beyaz-sıcak gaz kütlesi sürekli ufalarak ve ısınarak dönüyordu; gaz halkaları fırlatarak katılaşan bu gazlardan gezegen oluşumunu sağladı. Gezegensi yaklaşımına göre; küçük katı kütlelere “gezegensi” adı veriliyordu. Büyük bir yıldız Güneş’e çarparak bazı parçalarının dökülmesine ve gezegensilerin ortaya çıkmasına neden oldu. Hangi teori doğru olursa olsun gök bilimciler Dünya’nın yaklaşık 5.500.000.000 yaşında olduğunu hesapladılar!

Dünya’nın yüzeyi zamanla değişmiştir. Milyonlarca yıl boyunca bu kıt’a parçalara ayrılıp bugün bildiğimiz geniş kara parçalarını oluşturmuştur.

Dünya’nın yaşı günümüzde ortak kanıya en yakın şeklinde ilk kez 20. yüzyılın başlarında Clair Patterson tarafından Zirkon krsitallerindeki Uranyum miktarından yaklaşık “4.40” milyar olarak hesaplanmıştır.

2016’da yapılan bir hesaplama Dünya’nın merkezinin yüzeyinden 2,49 yıl daha genç olduğunu göstermektedir.

Dünya’nın yaşı ve Clair Patterson’ın hayatı, Neil deGrasse Tyson’ın sunuculuğunu yaptığı 2014 yapımı Cosmos: a Spacetime Odyssey(Bir Uzay Serüveni) belgesel serisinin “The Clean Room” adlı 7. bölümünde konu edilmiştir.

Bugün Dünya’nın yaşını hesaplamak için elde edilen en iyi yöntem radyoaktif elementlerin yarılanmaları sonucu başka elementlere dönüşümleridir. Örneğin radyoaktif uranyum elementinin uranyum-238 ve uranyum-235 gibi iki ayrı tipte atomu (izotop) vardır.

Bu atomların ikisi de çok yavaş bir süreçle kurşun atomlarına dönüşür. Öbür uranyum izotopundan biraz daha ağır olan uranyum-238’in dönüşümüyle daha hafif bir kurşun izotopu olan kurşun-206, uranyum-234’in dönüşümüyle de biraz daha ağır bir izotop olan kurşun-207 atomları oluşur. Uranyum-235’in kurşuna dönüşme hızı uranyum-238’in dönüşme hızından altı kat daha fazladır.

Bu nedenler, incelenen bir kayaçtaki kurşun-206 ve kurşun-207 atomlarının oranı kayacın yaşına bağlı olarak değişir. En yaşlı olduğu düşünülen bir kurşun minerali ile bugün okyanuslarda oluşan kurşunun izotop yapısı arasındaki fark, ancak bu iki örneğin oluşumları arasında 4,55 milyar yıllık bir zaman dilimi olmasıyla açıklanır. Bu süre de Dünya’nın yaşı olarak kabul edilir.

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir