Eskişehirin Meşhur lezzetli Yemekleri ve Tatlıları

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Eskişehir farklı lezzetleri ve geniş kültürüyle dikkat çekiyor. Tabi her şehrin kendine özgü meşhur yemekleri, meyveleri, yöresel yemekleri ve tatlıları hatta hediyelik eşyaları dahi vardır. Bu gün sizler için Eskişehir‘de neler meşhur olduğunu Eskişehir‘e özgü ve tarihi yada gezilecek yerleri ile yemeklerini ve tatlılarını derliyeceğiz.

Eğer bir gün yolunuz Eskişehir‘e düşerse ve (Eskişehir’de ne yenir) diye düşünürseniz. Eskişehir genelinde mutlaka tatmanız ve yemeden/içmeden dönmemeniz gereken lezzetler aşağıda. Umarız önerilerimizi beğenirsiniz! İşte bu konuda bilinmesi gereken Eskişehir‘in meşhur özgü yemekleri, tatlıları ve meyveleri…

Sivrihisar Höşmerim Tatlısı: Tam yağlı krema (kaymak), un ve çok az miktardaki tuzun kavrulması ile hazırlanan ve üzerine üzüm pekmezi dökülerek servis edilen bir tatlı türü.


Sivrihisar Dövme Sucuğu: Hayvanın tüm yerlerinden (sokum, incik, döş, gerdan, bonfile, antrikot vb.) elde edilen ve eşit oranda karıştırılan dana eti, dana iç yağı, sarımsak, tuz ve baharatlar kullanılarak, modern yöntemlerle mikserlerde geleneksel yöntemlerle tokmaklarla sakız kıvamına gelinceye değin dövülmesiyle yapılan bir sucuk türü.


Sivrihisar Cebesi: 22 ayar altından veya 925 ayar gümüşten elde edilen ince tellerin el işçiliği ile halı gibi dokunmasıyla ve üzerine motifli bir alınlık plakası takılmasıyla yapılan ince ve geniş bilezik türü.


Eskişehir Met Helvası: Yağda kavrulan un ve macun kıvamına getirilmiş şeker şerbeti karışımının defalarca halka yapılıp el ile çekilmesiyle lifli bir yapı kazandırılarak yapılan, yaklaşık 2 cm çapında ve 7,5 cm uzunluğunda yatay bir silindir şeklindeki şekerleme türü.


Eskişehir Mavi Kalsedon Taşı: Koyu-açık mavi ve nadiren mor renklerde opal ve agatın karışımı halinde dar mavi-beyaz çizgili olan, Eskişehir’de “süs taşı” ve “mavi altın” olarak da bilinen, genellikle mücevher ve süs eşyalarında kullanılan ve tansiyon düzenleyici etkisi bulunduğuna da inanılan doğal bir taş türü.


Eskişehir Lüle Taşı: Pipo, biblo, tespih, kolye, bilezik ve çeşitli süs eşyaları yapımında kullanılan, genellikle beyaz renkte, gözenekli, hafif, yumuşak ve bilimsel adı spiolit olan doğal bir taş türü.


Eskişehir Çiğböreği: Kıyma, soğan ve baharatlardan oluşan iç harcın, un, tuz ve sudan oluşan hamurdan açılmış yufkalara konulup kızgın yağda pişirilmesiyle yapılan yarım ay şeklinde bir börek türü.


Yunus Emre Külliyesi ve Türbesi: Tarihimizin en önemli isimlerinden ve tasavvuf şiirinin en önemli temsilcilerinden olan Yunus Emre’nin anıt mezarı ve külliyesi Eskişehir’in Mihalıçcık İlçesi’nde yer alır.


Tarihi Odun Pazarı Evleri: Geleneksel Anadolu Türk Mimarisi örneklerini koruyan semt, kıvrımlı yolları, çıkmaz sokakları, ahşap süslemeli, cumbalı ve bitişik düzenli evleri ile kentsel bir sit alanıdır.


Sivrihisar Ulu Camii: 1274 yılında Mevlana Celaleddin Rumi’nin müritlerinden Emineddin Mikail tarafından yaptırılan ve 2016 yılında UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesine kaydedilen cami Anadolu’daki ahşap direkli ve ahşap tavanlı camilerin en önemlilerinden birisidir.


Porsuk Çayı: Şehri ikiye bölen, kuzeyinde Tepebaşı ilçesi güneyinde Odunpazarı ilçesi yer alan ve İtalya’nın Venedik Kanallarını anımsatan Porsuk Çayında Venedik’teki gibi gondol ve bot gezintileri yapılır.


Midas Anıtı (Yazılıkaya): M.Ö. 600’lerde yapılan 17 metre yüksekliğinde ve 16,5 metre genişliğinde olan Midas Anıtı, üzerindeki Frigce yazılar nedeniyle “Yazılı Kaya” olarak da bilinir ve Eskişehir’in Han İlçesi Yazılıkaya Köyü’nde yer alır.


Sivrihisar Muska Baklavası: Çok ince hamur katmanları arasına ceviz konulup muska şeklinde katlandıktan sonra pişirilip soğuduktan sonra ılık şerbet dökülmek suretiyle yapılan bir baklava türü.


Sivrihisar İncili Küpesi: Bir çiçek oluşturacak şekilde dizilmiş 12 altın topun iç kısmında saflığı ve temizliği temsil eden 12 inci tanesi, merkezde kırmızı renkli bir kan taşı ve bunların üstünde bir adet turkuaz renkli nazar taşından oluşan ve bunların telkari sanatıyla süslenip birleştirilmesiyle yapılan altın bir küpe türü.

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir