Göç Eden Kuşlar Neden V Düzen Şeklinde Uçarlar

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Birçok kuş türü düzenli gruplar halinde, belli şekiller oluşturarak uçar. Bu şekillerden en bilineni “V” şeklidir. Kuş sürülerinin neden belli şekillerde uçtuğunun en çok kabul gören açıklaması, bunun enerji tüketimini azalttığı ve sürüdeki kuşlar arasında iletişim ve uyum sağladığıdır. Göç eden kuşlar “V” biçiminde sıralanarak uçar ve bu sayede harcadıkları enerjiden yüzde 23 tasarruf sağlar. V düzeni kaz, ördek ve diğer göçmen kuşların uçarken kullandığı simetrik V şeklinde uçuş düzenine verilen addır. V düzeni uçakların yakıt tasarrufu sağlamasına yarar ve askerî uçaklar tarafından uçuş düzeni olarak da kullanılır.

Nature dergisinde yayımlanan çalışma “V” şeklinde uçan kuşların -kuramsal olarak tahmin edilenle uyumlu olarak- aerodinamik açıdan en uygun şekilde uçtuğunu ortaya çıkardı. Çalışmayı gerçekleştiren araştırmacılar, kuşların uçuş sırasında kanat hareketlerini sürüdeki en yakın kuşun hareketine göre ayarlayarak hava akımını en verimli şekilde kullandığını gösterdi. “V” şeklindeki uçuş sırasında kuşların kanat hareketlerinin birbiriyle uyumlu olduğu, böylece yukarı yönlü hava akımından en yüksek düzeyde yararlandıkları, bir kuşun diğerinin hemen arkasında uçtuğu zamanlar ise kanat hareketleri arasında uyumun ortadan kalktığı ve aşağı yönlü hava akımının etkisini en aza indiği anlaşıldı.

Kuşlar daha pek çok bakımdan da uçaklardan çok ileridir. Örneğin kuzgun, güvercin gibi kuşlar havada takla atabilirken, arı kuşları havada asılı kalabilirler. Havada uçarken fikir değiştirerek ani bir hareketle bir dala konabilirler. Uçaklar ise bu tarz manevralar yapamazlar.

Aerodinamik
V düzeni özellikle kuşların uzun göç yollarında uçarken enerjilerini korumalarına yardımcı olabilmektedir. En öndeki hariç diğer kuşlar bir önceki kuşun gerisinde ve solunda ya da sağında dizilerek uçarlar. Öndeki kuşun kanatlarında geriye gelen hava hareketi aynı bir planörün hava akımı ile yükselmesine yardım etmesi gibi uçan kuşun kendi ağırlığını havada tutmaya yardımcı olur. 1970 yılında yazılmış bir makaleye göre 25 üyeden oluşan bir V düzeninde her bir kuş indüklenmiş sürüklemeyi azaltarak uçuş mesafelerini %71 kadar artırabilmektedir. En önde uçan kuşlar uçuş yorgunluğunu sürü içinde dağıtmak için düzenli olarak değişir.

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir