Karbonhidratlar Neden Gerekli ve Önemlidir

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

İnsan vücudu her gün enerji temin edebilmek için belli bir miktarda besine ihtiyaç duyar. Neredeyse tüm besinler enerji sağlar, fakat karbon hidratlar en fazlasını sağlar. Karbonhidratlar vücudunuzun ana enerji kaynağıdır. Ekmek, tahıl gevreği, patates, pirinç ve makarna gibi besinler karbon hidrat içerir. Karbonhidrat alımı yaşa, aktivite düzeyine ve metabolik sağlığa bağlı olarak değişmektedir.

Vücudumuzun başka ihtiyaçları da vardır. İhtiyacımız olan tüm besinleri aldığımızdan emin olmak için, günlük beslenmemizi, karbon hidrat, protein ve yağ gibi değişik besinleri içerecek şekilde düzenlememiz gerekir. Karbonhidratları çok az seviyede tutmayınız. İyi bir sağ­lık için diğer besinler kadar önemlidirler ve protein gibi gramında 4 kaloriye sahiptir. Bazı karbonhidratlar sindirim için gerekli olan bağırsaklarda bulunan sağlıklı bakterilerin oluşumunda yer alır. Karbonhidrat eksikliğinde sindirim sistemi problemleri görülür. Karbonhidratların çoğu iyi birer lif kaynağıdır. Lifler ise vücudumuzu kalp hastalıklarından, kanserden, diyabetten ve sindirim problemlerinden korur.

Tüm bu ihtiyaçları karşılayan beslenme düzenine “dengeli beslenme” adı verilir. Bu besin grupları değişik amaçlara hizmet eder: Karbon hidratlar enerji sağlar, proteinler yeni hücreler üretip onların bakımını yapar ve kemiklerimizi, kanımızı ve derimizi sağlıklı tutar.

Karbonhidratın özellikleri

  • Karbon, hidrojen, oksijen atomlarından oluşur.
  • Dört ana biyomolekül sınıfındandır; karbonhidratlar, proteinler, nükleotitler, lipitlerdir.
  • Genellikle fotosentez sırasında üretilir.
  • Yağların ve proteinlerin sentezinin başlangıcı, hücre duvarlarının temel bileşenleridir.
  • Genetik bilgi içeren nükleik asitlerin yapısında bulunurlar.
  • Nöronlar yağ yakamadığından beyin karbonhidratlara ihtiyaç duyar.
  • Kan gruplarının oluşumuna katkı sağlarlar.
  • 1 gram karbonhidrat yaklaşık 4 kilokalori içerir.

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir