Mevlana Akraba ile ilgili Sözleri

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Bazı insanlar vardır ki doğduğu zamana ait değildir. Çağların ötesinde yaşarlar. Onlar ışık olur çevresini aydınlatırlar. Cevherlerin usta ellerde yetişmesi, değerinin ortaya çıkması için belirli bir zamanın geçmesi lazımdır. Sürekli doğum sancısı çekenlerin dillerinden inci, mercanlar dökülür. Mevlânâ Celaleddin, “hamdım, piştim, yandım elhamdülillah!” derken en güzel iksiri ve insan-ı kâmilin yolunu göstermiştir.

Büyük ve alimler’den Mevlana Celaleddin Rumi sözleri ve nasihatları ile hayatınıza yön verecek altın değerinde sözleri derledik. İnsan için faydalı olan bilgi, bilgilerin en üstünüdür, en güzel rehberdir. Bu çalışmamdaki amaç, toplumda ortaya çıkan bozulmanın durulması adına, ‘bir damla’ olabilmektir.

Konya’da yaşamış ünlü düşünür ve şair Mevlana Celaleddin Rumi’dir. Muhammed Celâleddîn-i Rumi veya kısaca bilinen adıyla Mevlana 30 Eylül 1207 – 17 Aralık 1273), 13. yüzyılda yaşamış büyük tasavvuf alimlerindendir. Mevlâna’nın babası Belh Şehrinin ileri gelenlerinden olup, sağlığında “Bilginlerin Sultânı” ünvanını almış olan Hüseyin Hatibî oğlu Bahâeddin Veled’tir. Annesi ise Belh Emiri Rükneddin’in kızı Mümine Hatun’dur. Mevlana 17 Aralık 1273 yılında vefat etti. Öldüğü geceye düğün gecesi anlamına gelen şeb-i arus dendi. Mevlana Celaleddin Rumi’nin kabri Konya’dadır. Mevlana türbesi aynı zamanda müze olarak halkın ziyaretine açıktır.

MEVLANA AKRABALIK SÖZLERİ

Ne kadar gurbet acıları çeker, mihnetlere, zahmetlere uğrarsan, şehrinden, akrabandan o derece lezzet alır, zevk bulursun! (Hz. Mevlana Celaleddin Rumi)

Akrabadan, dosttan, yakınlardan gelen bir cefa, yabancıların üç yüz bin cefasına eşittir. Çünkü insan, akrabanın ve dostların eziyet ve zahmette bulunacağını ummaz, tabiatı daima onun lütfuna, vefasına alışmıştır. (Hz. Mevlana Celaleddin Rumi)

Arkadaşlık başka bir şeydir, dostluk başka bir şeydir. Akrabalık ise bambaşka bir şeydir. (Hz. Mevlana Celaleddin Rumi)

Annene, babana ve akrabalarına güler yüzlü ve iyilikle yaklaş. (Hz. Mevlana Celaleddin Rumi)

Akrabasından muhtaç kimse varken başkalarına sadaka vermeyi Allah kabul etmez. (Hz. Mevlana Celaleddin Rumi)

Akrabanın yardıma ihtiyacı olduğuna yardımına koş, senin de yardıma ihtiyacın olduğunda yardımına koşulur. (Hz. Mevlana Celaleddin Rumi)

Akrabanın tarlası daha verimli akrabanın sütü daha çok görünür. (Hz. Mevlana Celaleddin Rumi)

Akrabanın işlerinde ona yardım edersen, göreceksin ki senin işlerinde yapılmış olacak. (Hz. Mevlana Celaleddin Rumi)

Akrabanı her zaman sev ama arada her zaman belli bir mesafe bırak. (Hz. Mevlana Celaleddin Rumi)

Akrabalık hiçbir zaman bitmeyecek dostluklardır. (Hz. Mevlana Celaleddin Rumi)

Akrabalık bir ağaç gibidir. Dallar ne kadar birbirinden uzağa da gitseler, her zaman aynı kökün üstünde dururlar. (Hz. Mevlana Celaleddin Rumi)

Akrabalar bir duvarın arkasındaki göremediğimiz kişilerdir. Biz ne zaman ihtiyaç duysak hemen yardımımıza koşarlar. (Hz. Mevlana Celaleddin Rumi)

Akrabalar arasında husumet sarp kayalıktaki ormana atılmış bir ateş gibidir, söndürmesi güç, rüzgarla alevlenmesi çabuk olur. (Hz. Mevlana Celaleddin Rumi)

Akraba paraya pula değer vermeyen, aynı sülaleden bir araya gelen kişilerdir. (Hz. Mevlana Celaleddin Rumi)

Akraba insanın her zaman en yakınında olan, acısında acısını paylaşan, mutluluğunda mutluluğu ile neşelendir. (Hz. Mevlana Celaleddin Rumi)

Akrabalarından av kapmak aslanlara ayıptır, köpeklere değil. (Hz. Mevlana Celaleddin Rumi)

Hayırlı komşu, hayırsız akrabadan iyidir. (Hz. Mevlana Celaleddin Rumi)

Akraba hak ettiği değeri dünyalık şeylerle bitirmeyendir. (Hz. Mevlana Celaleddin Rumi)

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir