P Harfiyle Başlayan Çiçeklerin İsimleri

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

P harfiyle başlayan çiçeklerin adları desek kaçımız kaçta çiçek çeşidini söyliyebilir ki, Baş harfi p olan çiçek türlerini sizler için derledik. P harfi ile başlayan çiçeklerin isimlerini yazmadan önce kısa bir bilgi sunalım ki bu da faydalı olacaktır.

Dünyada yüzbinlerce çiçek çeşitleri bulunmaktadır. Çiçek bir bitkinin üreme organlarını taşıyan kısmıdır. Hemen hemen herkes çiçekleri sever. Hatta birçoğu hoş kokulu ve güzel renklidir. Çiçeklerin, bitkilerin insan mutluluğu üzerindeki etkisi bilimsel olarak kanıtlanmış bulunuyor. Bu nedenle de süs olarak, bahçelerde, parklarda, evlerde yetiştirilir. Çiçeklerin çoğu dıştan içe doğru sırasıyla çanak yaprak, taç yaprak, erkek organlar (stamen) ve dişi organlar (pistil) denen dört temel bölümden oluşur.

Bitkilerin büyük bir kısmının döllenmesini böcekler sağlar. Dişi organın tepeciğine konan çiçek tozlari bir boru meydana getirerek yumurtacığın deliğine kadar uzanır, orada yumurta hücresiyle birleşerek döllenmiş yumurtayı meydana getirir .Hüsnüyusuf : Hüsnüyusuf çiçeği veya Hoş William, iki yıllık bir çiçektir.

Portakal Çiçeği : Turunçgiller familyasından olan bir ağaç türüdür. Boyu 2 ile 10 metre arasında değişmektedir. Yaprakları sert dayanıklı ve düz kenarlı olan bu bitkinin meyvesi C vitamini bakımından zengin bulunmaktadır. Meyvesi kışın bolca bulunan ve tüketilen portakaldır. Ülkemizde Akdeniz, Ege, Doğu Anadolu ve Doğu Karadeniz bölgesinde yetişmekte olup, Portekiz den Türkiye’ye geldiği tahmin edilmektedir.


Porsuk (Taxus) : Türkiye’de Porsuk ağacının nesli tehlikede olup, tohumdan porsuk ağacı yetiştirme oldukça zordur. %20 başarı sağlayanlar bunu bilimsel makale olarak yayınlayabilmektedir, ancak çoğaltılması için henüz ideal bir yöntem bulunabilmiş değil. Porsuğun turuncu-kırmızı-yeşil renkli özgün meyvesi az etli olması ve ticari değer taşımamasına karşın oldukça tatlı olup,meyve içindeki çekirdeğinin çıkarılması şartıyla yenilebilmektedir. Bitkinin bütün diğer kısımları zehirlidir, hele, hele meyve çekirdeği (tohumu) aşırı derecede zehirlidir,zira kuşların aksine insan midesi meyve çekirdeğini parçalayabilme yeteneğini haiz olup, çekirdeğin yenmesi halinde mide asidiyle birlikte parçalanan zehirli alkoloidler ölüme kadar varan zehirlenmelere neden olmaktadır. Çimlenme engeli, kuşların zehirsiz olan meyveyi yiyip,insanlar için zehirli olan tohumunu (meyve çekirdeğini) dışkılamasıyla ortadan kalkmaktadır.


Pittosporum : Pittosporum, Pittosporaceae familyasında yaklaşık 200 çeşit çiçekli bitki cinsidir. Cins muhtemelen Gondwanan kökenlidir; şu anki kapsamı, Avustralya, Okyanusya, doğu Asya ve Afrika’nın bazı bölgelerine uzanıyor. Citriobatus buraya dahil edilebilir, ancak farklı bir cins olabilir.


Peygamber Çiçeği : Kilyos peygamber çiçeği, papatyagiller familyasından Türkiye’de endemik olan çok yıllık bir peygamber çiçeği türü. Türkiye’de Düzce, İstanbul, Kırklareli ve Sakarya illerinin sahil kısmındaki kumul sahalarda yetişir.


Petunya : Petunya, patlıcangiller familyasından Petunia cinsini oluşturan kültür ortamında çokça yetiştirilen bitki türlerinin ortak adı. Popüler çiçek ismini Fransızcadan almaktadır. Fransızcada, “petun” kelimesi eskiden “tütün” anlamına gelmekteydi.


Papatya : Papatya, papatyagiller familyasında sınıflandırılan Anthemis, Matricaria, Bellis, Leucanthemum ve Tripleurospermum gibi farklı cinslerden bitki türlerine verilen ortak ad.

Peru Zakkumu :

Pentas Çiçeği :

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir