Süt Dişleri Hangileri ve Zaman Dökülür

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Süt dişleri ne zaman dökülür? veya Süt dişlerin hangileri dökülür? Birçoğumuzun merak araştırdığı konulardan biridir. Süt dişleri hayatımızın ilk dönemlerinde ağzımızda göründüğü andan itibaren bizim için son derece önemli yer işgal ederler.

İlk diş takımımız bebek, süt veya geçici dişlerimizdir. Halk arasında bebek dişi olarak da adlandırılan bu dişler bebeğinin beslenmesine, ses çıkarmasına ve mimiklerinin gelişimine de yardımcı olur. Doğumdan önce bile, dişler, tomurcuk hâlinde, diş etinin altından çıkar. Süt dişleri çıktığı andan itibaren anne ve babalar tarafından dikkatli bir şekilde takibe alınmalı ve yerlerini kalıcı dişlere bırakana kadar bir diş hekimi tarafından gözetim altında tutulmalıdır.

Diş etinin üzerine çıkmaya biz birkaç aylıkken başlarlar. Üç yaşına geldiğimizde ilk 20 dişimiz çıkar. Altı yaşlarında ilk dişler dökülür. Bu dişler, yetişkin, ikinci veya kalıcı dişlerle yenilenir.

İlk olarak ön kesici dişler ve ilk azı dişleri yedi sekiz yaşlarında çıkar. En son çıkan en arkadaki azı dişleri, yirmi yaş dişleridir. Bazı yetişkinlerin yirmi yaş dişleri çıkmaz. Bunun sonucu olarak yirmi yaş dişi çene kemiğiyle başka bir dişin arasına sıkışabilir. Bu olduğunda yirmi yaş dişinin çekilmesi gerekir.

Yan kesici olan süt dişleri 6-12 ay içinde çıkar bu dişler tahmini olarak sekiz yaşında düşer. Ardından kalıcı dişler çıkar. Kanin dişler 12-18 aylarında çıkar ve on yaşında dökülür. 1. Süt azıları, 24-30 aylar arasında çıkar. 11 yaşında dökülür. 2. Süt azıları, 1. büyük azılar 6 yaşında çıkar ve kalıcı olur. 2. büyük azılar 12 yaşında çıkar ve bunlar düşmez.3. büyük azılar 18 yaşından sonra çıkar ve kalıcı dişlerdir. Bunlar 20 yaş dişi olarak bilinen dişlerdir.

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir