Fobilerin Nedeni Nedir

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

İnsanların yaklaşık yüzde onu fobilerden muzdariptir. Bazılarında travmatik bir olay tetikleyici olabilirken bazı fobiler fiziksel problemlerle ilgili olabilir. Yapılan araştırmalar bazı basit fobilerin genetik olduğunu bazılarınınsa kültürel geçmişe dayandığını gösteriyor. Örneğin, örümcek korkusu Ortaçağ dan miras kalmış olabilir.

Fobi bir hastalık mıdır?
Fobiler toplumda hastalık olarak değil de, bir kişilik özelliği veya huy olarak algılanır. Bu nedenle tedavi için sağlık kuruluşlarına başvuran kişi sayısı oldukça azdır. Fobiler kadınlarda erkeklere oranla daha fazla görülür.

Fobiler doğuştan mıdır?
Doğuştan kaygı ve korkuya eğilimli olma – bilimsel araştırmalara göre bu durum genler aracılığıyla kalıtsal olarak aktarılmıştır. Korkunun diğer bir nedeni de örnek almadır. Çocukluk çağımızda anne babamızın özgül fobisi varsa biz anne babamızı örnek alırken onların bu korkularını da örnek alırız.

Fobiler için hangi doktora gidilir?
Klostrofobisi olan bireylerin gitmesi gereken doktor, alanında uzman olan bir psikolog ya da psikiyatristtir. Bu gibi hastalıkların tedavisi uzman psikolog ve psikiyatrist unvanına sahip olan hekimler tarafından yürütülmektedir.

Bir insanın fobileri neler olabilir?
Durumsal fobiler: Durumsal fobiler, uçmak, otomobil kullanmak, toplu taşımayla yolculuk yapmak, tünel ya da köprülerden geçmek, kapalı alanda kalmak gibi korkuları kapsar. Doğal fobiler: Doğa olayları kaynaklı fobiler, fırtına korkusu, yükseklik korkusu ya da sudan korkmak gibi korkulara neden olabilir.

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir