Galaksilerin Neden Farklı Şekilleri Vardır

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Galaksi, yer çekimi gücüyle bir arada tutulan dev bir yıldızlar grubudur. Bizim içinde yer aldığımız galaksinin adı Samanyolu’dur ve bir spiral şeklindedir. Evrende muhtemelen yaklaşık 100 milyar galaksi mevcuttur. Çoğu, birbirleriyle uzay arasındaki dev alanlarda kümeler hâlinde gruplanmıştır ve bunun sonucu olarak birçok düzensiz şekil meydana getirir.

Galaksilerin şekilleri, boyutları ve yaşları farklıdır. Çoğunun merkezlerinde kara delik bulunur. Bazı durumlarda, bir galaksinin merkezin yer alan kara delik son derece geniş ve aktiftir.

Şekil bakımından 4 tür galaksi bulunmaktadır. Bunlar: eliptik galaksi, düzensiz galaksi, sarmal galaksi ve çubuklu sarmal galaksilerdir.

Galaksi Türleri Nasıl Oluşur?

Gökbilimciler galaksilerin türlerinin farklı farklı olmamasının nedenini şu teori ile açıklıyorlar. Her bir galaksi türü aslında diğerlerinin önceki veya sonraki formudur. Yani spiral galaksiler yaşlandıkça, yerçekimi etkisinin azalmasıyla eliptik galaksilere dönüşüyorlar. Ancak, eliptik sönük yıldızlardan oluştukları için parlak bir ışık yaymazlar ve fark edilmeleri oldukça zordur. Bu nedenle böylesi bir teoriyi doğrulamak oldukça zor olacaktır.

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir