Otuz Yıl Savaşları Nedir ve Neden Yapıldı

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Otuz Yıl Savaşı, 1618 ile 1648 yılları arasında Orta Avrupa’da yapılan ve Avrupa devletlerinin çoğunun katıldığı savaşlar dizisidir. Avrupa tarihinin en uzun ve yıkıcı savaşlarından birisidir. Başlarda, Kutsal Roma Cermen İmparatorluğu’nu oluşturan Protestan ve Katolik şehir devletleri arasındayken, zamanla Avrupa’nın büyük güçlerinin çoğunun dahil olduğu daha geniş bir çatışmaya dönüştü, din ile ilgili olmaktan ziyade Avrupa üstünlüğü için Fransa-Habsburg çatışmasının devamı niteliğinde oldu.

Katolik ve Protestanlar’ın Avrupa’daki kavgası yüzyıldan fazla sürdü. Bu savaşlar, Hollanda, İspanya, İsveç, Fransa ve İngiltere gibi ülkelerin katıldığı, büyük “din savaşları” şeklinde devam etti. Bu savaşlardan en sonuncusu ve en büyüğü, Almanya’daki eyaletlerin çekişmesinden kaynaklanan Reform hareketlerinin başlangıcıydı.

Bu karmaşık soruna “Otuz Yıl Savaşları” adı verildi. Savaş çok dramatik bir şekilde başladı. Bohemya’daki Protestanlar yeni kralları Ferdinand’a kızgınlardı. Ferdinand, Bohemya’nın Katolik inancına dönmesini istedi bu yüzden de Protestan okullarını kapattı ve Prag’daki Protestan kiliselerinin kapatılması emrini verdi. Protestanlar bir araya toplandılar ve bazı Katolik yetkilileri Prag Kalesi’nin pencerelerinden aşağı attılar. Bu olay, Bohemya’daki iç savaşı ateşledi.

SAVAŞIN KIVILCIMI
Öncelikle 1618 yılında İmparator karşıtları ve Protestanların, Bohemya’da başlattığı ayaklanma savaşın ilk kıvılcımı olmuştur.

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir