Yerli Malı Haftasına Ne Götürmek Lazım

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Yerli malı neden kutlanır? Yerli malında ne getirilir? Veya Yerli malı menüsü nasıl hazırlanır? Bunları düşünüyorsanız doğru yerdesiniz demek. Yerli malı haftası’nda okula götürülebileceğiniz bir listeyi sizler için derledik. Yerli malın haftasında yapılan kolay yemekler ve yiyecekler ile sınır değil. Dilerseniz. Ülkemizde veya kendi şehrimizin neyi meşursa onu tanıtmak içinde götürebilirsiniz diye küçük bir fikir olsun aklınızda. Ama öncelikle şunu bilmek lazım. İnsanların parasını, malını eşyalarını, zamanını ve sağlığını gerektirdiği gibi korumak ve kullanmasına tutumlu olmak denir. Bugün kullandığımız araç ve gereçlerin çoğu fabrikalarımızda yapılıyor. Yiyeceklerimizin hemen hemen tümü ülkemizde yetiştiriliyor.

Yerli Malı Haftası her yıl 12 – 18 Aralık haftasında yerli üretim, tüketim ve verimlilik hakkında kamuoyunda bir bilinçlendirme çalışması başlatarak farkındalık oluşturma amacıyla düzenlenir. Bu haftanın asıl amacı, okul yıllarından başlayarak öğrencilere ve diğer vatandaşlara yerli mallarımızı kullanmayı ve sahip çıkma bilincini oluşturmayı teşvik etmektir. Ülkenin her yerinde ve özellikle eğitim ve öğretimin gerçekleştiği resmi ve özel kurumlarda yerli malı haftası ayrı bir hassasiyetle kutlanır.Tabii ki Yerli Malı Haftası’nın en kritik noktası öğrencilerin gözünde yerli malı kullanımı değil yenilecek yemekler, yapılacak oburluklardır. 11 Aralık’ta anneler mutfağa girer, babalar marketlere bir uğrar.  İşte Yerli malı haftası ve beslenme çantası tarifleri..

1. Öncelikle hangi şehirde yaşıyorsanız oranın meşur yemekleri veya elbiseleri yada halıları artık o şehrin neyi meşursa onu hazırlayabilir okula götürebilir ve tanıtabilirsiniz.

2. Ülkemizin bir çok yerinden yetişen değişik meyveleri hazırlayabilirsiniz.

3. Yurdumuzun çeşitli yerlerinde yetişen kuru yemişler götürebilirsiniz.

4. Annelerimiz her ne kadar gazlı içeceklere izin vermese de izin verdikleri tek gazlı içecek yerli gazozlar olurdu. Bakkaldan aldığımız gazlı içecekler Yerli Malı Haftası’nın da tanıtılabilir. Yerli malı içeçeklerimizi şöyle sıralayabiliriz. Uludağ, Kristal ,Hamidiye Su, Fuska Su, Kayışdağı Su, Aytaç su, Niğde Gazozu, Beypazarı Maden Suyu, Kızılay, Doğanay, Nazo, Aroma, Meyöz, Hünkar Gazoz, Torku Osmanlı Şerbetleri, Didi , Doğuş Çay, Meysu

5. Dışarda yediğimiz simitlere taş çıkaran en iyi simit annelerimizin yaptığı simitti.

6. Türkiyenin en çok konuşulan balık türlerden hamsi hazırlanabilir.

7. Yine annelerimizin güzel ellerinden yapılan ev yoğurtları hazırlanabilir.

YERLİ MALI HAFTASININ TARİHİ: YERLİ MALI HAFTASI NEDEN KUTLANIYOR?
Resmî adıyla Tutum, Yatırım ve Türk Malları Haftası kısaca Yerli Malı Haftası 1. Dünya Savaşı sonrası oluşan ekonomik darboğazın ardından yabancı ülkelere para akışının önünün kesilmesi ve toplumsal tutum bilincinin oluşması amacıyla ilan edilmiştir. Atatürk başkanlığında, 1923 yılında İzmir İktisat Kongresi toplanmış ve bu kongrede yurdun bağımsızlığının korunması, yerli mallar üretilmesi ve kullanılması kararı alınmıştır. Dönemin başbakanı İsmet İnönü 12 Aralık 1929 tarihinde TBMM’de u yönde bir konuşma gerçekleştirip ulusal ekonomi, yerli malı ve tutumlu olma konularının alştını çizmiştir. 1946 yılından itibaren Yerli Malı Haftası olarak kutlanmaya başlamış, 1983 yılında adı Tutum, Yatırım ve Türk Malları Haftası olarak değiştirilmiştir.

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

3 Yorum

  1. yerli malın da sizce ne gerekli ne yapabiliriz

    Cevapla
  2. karar veremedim en basit tarif

    Cevapla
  3. karar veremedik

    Cevapla