Bir Kadının Kocasının İzni Olmaksızın Nafile Oruç Tutması Nedir

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Bir kadın için kocasının izni olmaksızın nafile oruç tutması mekruhtur. Kocası bu orucu bozdurabilir. Kadın da daha sonra kocası izin verince bu orucu kaza eder. Bu bilginin kaynağı sahih hadislerdir. Çünkü kadının aile yuvası içinde yerine getirmesi gereken görevler vardır. Hz. Peygamber (s.a.v), şöyle buyurur:

“Kadının, kocası yanında bulunduğu halde, onun izni olmaksızın, nafile oruç tutması helal olmaz.” (Buharî, nikâh, 84, 86; Müslim, zekât, 84; Ebu Davud, savm, 73)

Buradaki oruç kesinlikle ramazan orucu değildir. Zira ramazan orucu farzdır. Allah hakkının söz konusu olduğu yerde kul hakkından bahsedilemez. Bir farz için insandan izin alınmaz. Yasaklasa bile yasağının değeri olmaz. Maksat, nafile olarak tutulan oruçlardır. Zirâ kadının, farz orucun kazası için kocasından izin alması şart değildir. İslam dini, kadınla erkeğin arasındaki karşılıklı hak ve va­zifelerini en kamil bir usulde tanzim etmiş bulunmaktadır. Ama en azından kaza orucunu tuttuğu zaman bilgilendirilebilir.

Kadının nafile oruç tutarken kocasından izin alması, kocanın gündüzleri hanımıyla cinsel ilşkiye girmek istemesi ihtimaline göredir. Yoksa her zaman izin alması gerekmez. Örneğin hafta boyunca işinde çalışan bir beyin, hafta sonu hanımının nafile oruç tutmasını istememesi gayet normaldir.

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir