Cenaze’de Üçüncü Tekbirden Sonra Okunan Cenaze Duası Nedir

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Cenaze namazı ise farz-ı kifayedir. Cenaze namazýnda dua okumak Hz. Peygamber’in sünnetiyle sabittir. Cenaze namazının rükûnleri, dört tekbir ile kıyamdır. Selâm vermek vacibdir. Cenaze namazında rükû ve secde yoktur. Kerahat vakitlerde kılınmaz. Cenaze namazı için de abdest almak gereklidir.

«Allâhümme hâza abdüke vebnü abdike harece min ravhi’d-dünyâ ve’s-siatiha ve mahbûbuhü ve ehibbahuhu fihâ ilâ zulmeti’l-kabri ve mâ hüve lâ kıyhî. Kâne teşhedü en lâ ilahe illâ ente ve ene Muhammeden abdüke ve Rasûlüke ve ente â’lemu bihi minnâ. Allâhümme innehû nezele bike ve ente hayru menzulin bihi. Ve esbehâ fakiren ilâ rahmetike ve ente ğaniyyun an azâbihî ve kad ci’nâke râğibine ileyke şufeae lehû. Allâhümme inkâne muhsinen fe zid fî ihsânihi. Ve in kâne müsîen fetecâvez anhu ve lakkıhi bi-rahmetîke rıdâke. Ve kıhî fitnete’l-kabri ve azâbehu vefsah lehû fi kabrihi ve câfi’l-ar-da an cenbihi ve lakkıhî bi-rahmetike’l-emne min azâbike hattâ teb’asehû âminen ilâ cennetıke bi-rahmetike yâ er-hame’r-Râhimîn.»

Cenâze namazının şartları

1– Meyyit yani ölü müslüman olmalıdır.

2– Yıkanmış olmalıdır. Yıkanmadan gömülen, üzerine toprak atılmamış ise, çıkarılıp yıkanır, sonra namazı kılınır. Cenâzenin ve imâmın bulunduğu yerin temiz olması lâzımdır.

3– Cenâzenin veya bedenin yarısı ile, başının veya başsız yarıdan fazla bedenin, imâmın önünde bulunması lâzımdır.

4– Cenâze, yerde veya yere yakın, ellerle tutulmuş veya taşa konmuş olmalıdır. Cenâzenin başı, imâmın sağına, ayağı soluna gelecektir. Tersine koymak günahtır.

5– Cenâze imâmın önünde hazır olmalıdır.

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir