Herhangi Bir Mal veya Servet Müsadere Edilse Onu Yemek ve Satın Almak Caiz mi

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Bir bakkalın kanun ve nizamlara muhalefeti dolayısıyla malının tümü veya bir kısmı müsadere edilse, İslâm hukukuna göre onu yemek ve satın almak caiz midir?

Bir kimse herhangi bir suç işlediğinden dolayı malı müsadere edilse İslâm hukukuna göre onun malını yemek veya satın almak caiz değildir. Çünkü adı geçen hukuka göre her ne kadar bu şahıs cezaya müstehak ise de malın müsaderesi caiz değildir.

Yalnız müsadere edilmiş olan mallarla karışır ve onu ayırmak mümkün olmazsa o zaman karışık malı satın almak ve yemekte bir sakınca yoktur. İhtiyaten şüphesiz mal almak ve yemek elbette ki daha iyidir.

Hz. Peygamber (s.a.s)’in bir zekât memuruna yaptığı şu muâmele meşrû musaderenin ölçüsünü belirlemektedir. Rasulullah (s.a.s), Ezd kabilesinden İbnü’l-İstebiyye adlı bir adamı zekât memuru olarak görevlendirmişti. Memur, görevini yapıp dönünce, malları bir yana koyarak, Hz. Peygamber’e; “Bunlar size ait, şunlar da bana hediye olarak verildi” dedi. Bunun üzerine Allah’ın elçisi, ayağa kalktı ve Allah’a hamd ve senadan sonra şöyle buyurdu: “Ben sizden birinizi, Allah’ın bana verdiği yetki ile bir işe görevlendiriyorum. Dönünce; “Bu sizindir, şu da bana hediye verilmiştir” diyor. Bu adam doğru olsaydı, ana babasının evinde oturmakta kendisine hediye verilip verilmeyeceğini görmeli değil miydi? Allah’a yemin ederim ki, sizden kim haksız yere bir şey alırsa kıyamet günü haksız olarak aldığı şeyi yüklenerek gelecektir. Kıyamet günü Allah’ın huzurunda birinizin bağıran bir deveyi, böğüren bir ineği veya meleyen bir koyunu yüklenerek geldiğini sakın görmeyeyim “. Sonra koltuk altlarının beyazlığı görülecek kadar ellerini kaldırdı ve şöyle buyurdu; “Allahım tebliğ ettim mi? Bunu üç defa tekrar etti” (Buhârî, Hibe, 17).

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir