İçki İçmenin Haddi (Cezası) Nedir

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Sarhoşluk verebilen herhangi bir içkiyi içen kişiye had olarak kırk kırbaç vurulur. Kırbaçların sayısı tâzîr yoluyla seksene kadar çıkarılabilir. Kur’an-ı Kerîm içkiyi yasaklamış ve haram olduğunu bildirmiştir: “Ey iman edenler! içki (hamr), kumar, dikili taşlar ve fal okları şevtanın işlerinden bir pisliktir.” (Mâide, 5/90).

İçki İçene Uygulanacak Cezanın Miktarı
İçki içene uygulanacak ceza, had cezaları kapsamına girmektedir. Dolayısıyla içki içen yani sarhoşluk veren herhangi bir maddeyi içen herkese had vurulması gerekir.

Nebi (sav) şöyle buyurmaktadır:

“Kim içki içerse onu kırbaçlayınız.” 

Az olsun çok olsun sarhoşluk veren her şeyin içki sayıldığı sabittir. İçki içene had uygulanması ve bu haddin (cezanın) da celd (kırbaç vurmak) olduğu hususunda sahabe icma etmiştir. İçki içene had uygulanmasının sabit olduğu ve bu haddin 40 değnekten az olmayacağı konusunda ittifak etmişlerdir.

İçki içene uygulanacak sopa cezası konusunda Nebi (sav)’den rivayet edilen hadisleri inceleyen kimse, içki içene kırk sopa vurulması gerektiğini görür. Kırk sopadan daha fazla vurulması da caizdir. Rasulullah (sav)’in içki içen kimseye kırk sopa vurduğuna delalet eden hadislere gelince; Müslim, Hudayn b. el-Münzir hadisinde, el-Velide sopa vurulması olayında Ali (ra)’in şöyle dediğini tahric eder:

“Nebi (sav) kırk sopa vurdu. Ebu Bekir kırk, Ömer de seksen sopa vurdu. Hepsi de sünnettir.”

Tirmizi’nin Ebu Saîd’den yaptığı rivayet ise şöyledir:

“Rasulullah (sav) zamanında iki ayakkabı ile kırk defa vuruldu. Mis’ar der ki: Zannediyorum bu, içki haddinde idi.”

İçki haddi ne zaman gerçekleştirilir?
îçki haddi, ancak içen kişinin itirâf etmesiyle veyâ iki şâhidin şâhidlik etmeleriyle uygulanır. îçki kokusunu vermesiyle ve kusmasıyla had edilemez.

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir