Kendi Hesabımdan Başkası İçin Zekat Vermek Caiz olur mu

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Bir kimse birisine kendi hesabından benim nâmıma şu kadar zekât ver, ben sonra sana veririm dese o da verse sahih olur mu?

Vekalet verirken, (Adıma zekât almak ve dilediğin yere harcamak üzere seni vekil ettim) demeniz yeterlidir. Bir kişiyi vekil etseniz, o başkasını, o da başkasını vekil edebilir.

Onun için Malından zekât vermek üzere birini vekil olarak ta’yin etmek câizdir. Verdikten sonra vekil müvekkilden parasını alacaktır (44) al-Fetavâ’l-Kübrâ, c. 3, s. 87

Zekât ve fitreyi götürüp verilecek kimseye ulaştırmamız gerekiyor. Bu verecek olanın kendi görevidir. Bunu kendisi yapamayacağı zaman bir nedenle ikinci bir müslümana; “bunu götürüp verir misin?” diye vekalet verebilir. Bu vekaletin noterden olması gerekmiyor. Sen bunu “fitremdir götürüp verebilir misin?” dediğinde, “Evet, veririm” diyorsa bu bir vekalettir. Tüzel kişilikte olabilir, bir dernekte bu işi üstlenebilir,yapılmasında hiçbir sakınca yoktur. Ama bunun bir vekâlet töreni yoktur. “Evet ben götürürüm” deyince bu bir vekalettir.

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir