Meşru Olmayan Bir İşte Para Toplayıp Sonra Tövbe Ederse O Para Helal Olur mu

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Bir kimse meyhane ve genelevi gibi meşrû olmayan bir işte çalıştıktan sonra tevbe etmek isterse biriktirdiği serveti ne yapacaktır. O servet kendisine helâl olur mu? Onu cami gibi bir hayır kurum una verebilir mi? O para ile cami yapılsa onda namaz kılmak caiz midir?

İmam-ı Nevevî ve Gazâlî gibi fakih ve bilginlerimiz meyhane, kumarhane ve genelevi gibi bir yeri çalıştırıp para kazandıktan sonra tevbe etmek isteyen kimselerin nasıl bir yol takip edeceğini belirterek şöyle diyorlar: “Önce samimi olarak nedamet ederek içinde bulunduğu gayrimeşru işi birakıp ileride tekrar böyle bir günaha dönmeyeceğine dair azmedecektir. Sonra elinde bulunan meşru olmayan malın sahibi belli ise kendisine geri verecektir. Şayet malsahibi belli değilse müslüman bir emirin eline vermek suretiyle köprü, yol, kışla ve cami gibi amme maslahatına harcayacak veya fakirlere dağıtacaktır. Şayet güvenilen bir emir bulamazsa içinde bulunduğu yerde bulunan âlim, dindar ve emin bir kimseye verecektir. O da yukarıda belirttiğimiz şekilde harcayacaktır. Emin bir kimse de bulunmazsa bu takdirde bu işi bizzat kendisi yapacaktır. Eğer o maldan başka meşru bir serveti yoksa o da diğer fakirler gibi bir kısmından istifade edebilir. Bu takdirde, fakir için haram değil, helâldir (25). Böyle bir serveti yakmak veya yok etmek caiz değildir.

Hülâsa; meşru olmayan bir serveti elde tutmak dînen caiz değildir. Sahibi belli ise sahibine, yoksa cami, yol, köprü ve hastaha-ne gibi âmme maslahatına ve fakirlere verilmelidir. Böyle bir para ile yapılan camide namaz kılmak caizdir. Yalnız sözkonusu olan adamın sevabı yoktur. Çünkü para onun değildir.

Dipnot
(25) el-Mecmu’u, c. 9, s. 388

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir