Oruç Tutmayanların Fıtır Sadakası Verilir mi

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Oruç Tutmayanlar İçin de Sadaka-ı Fıtır Vacip midir?
Her yıl Ramazan ayı geldiğinde oruç tutan veya Ramazan orucunu tutamayan bir müslümanın da sadaka-i fitre sadakasını vermesi vaciptir. Ayrıca fidye ile karıştırmayınız o ayrı bir konudur bu ayrı bir konudur. Bayramın birinci günü verilebileceği gibi, bayram günlerinden önce de, verilebilir. Bunun için, İbn-i Ömer her sene bayramdan bir kaç gün önce fitresini verirdi.Fitre oruçluyu manen temizleyen bir vecibedir.

Fıtır sadakası mali bir ibadettir ve yerine getirmekle Müslümanlar mükelleftir. Fıtır sadakasının verilmemesi neticesinde dini sorumluluk vardır ve dünyadaki bu sorumluluk ahirette cezayı gerektirecektir.

Ramazan’ın sonunda orucu açma (el-fıtr) veya insan olarak yaratılma (el-fıtra) anlamlarına gelen fıtır sadakası, Ramazan-ı şerifin sonuna yetişen ve temel ihtiyaçlarından başka en az nisap miktarı bir mala sahip bulunan her hür müslümanın kendisi ve velayeti altındaki kimseler için verilmesi vacip olan bir sadakadır.

Şafi meshebibe göre: Fitrenin miktarı bir sâ’dır (2,166 kg.). Fitre ancak buğday, arpa, mercimek, pirinç, hurma, nohut, mısır, kuru üzüm ve peynir gibi, halkın çoğunun yediği gıda maddelerinden verilir.

Hanefi mezhebine göre gıda maddelerinin kıymetini para olarak vermek caizdir. Fakirlerin ihtiyaçlarının karşılanması bakımından böyle yapılması belki de daha hayırlıdır.

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir