21 Mart Down Sendromu Günü Farkındalık Mesajları ve Sözleri

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Down Sendromu olan birçok kardeşimiz, çoçuklarımız, akrabamız veya çevremizde görülmektedir. Bu nedenle Down sendromu günü farkındalık olarak bu makalemizi onlar için derledik. Onlarla hayat daha anlamlı, daha renkli ve daha eğlencelidir. Çünkü Down Sendromlu bireylerin sevgileri sonsuz, saf ve gerçektir. Down sendromlu çocuklarımızın hayata sıkı sıkı sarılmalarını sağlamak için mücadele etmeliyiz. Sizi karşılıksız severler ve size gerçekten sevmenin ne kadar anlamlı ve güzel bir şey olduğunu hatırlatırlar.Sizler’de Down Sendromu günü mesajları veya sözleri ile yakınlarınızı farkındalık etkinlik çemberine koyabilirsiniz.

Down sendromu ilk kez 1866 yılında Dr. John Langdon Down tarafından tanımlanmıştır. Sendrom adını ünlü bilim adamının soy adından alıyor.

Birleşmiş Milletler’in 21 Mart tarihini resmi Dünya Down Sendromu Günü olarak tanımasının ardından dünya genelinde çeşitli etkinlikler, farkındalık programlar yapılarak tanınmasına yardımcı oldu. Bu nedenle Down sendromu günü her yıl üçüncü ayın 21 martın’da kutlanmaktadır.

Down Sendromu embriyonun gelişimini tamamlayabildiği bir durumdur. Dünyanın her yerinde ve tüm insan ırklarında Down Sendromu mevcuttur ve zamanla ortaya çıkan bir durum değildir. En basit tanımıyla Down Sendromu çocuğunuzun vücudundaki hücrelerin 46 yerine fazladan bir kromozoma, yani 47 kromozoma sahip olmasıdır. Tüm dünyada 6 milyon civarında Down sendromlu birey yaşamaktadır. Türkiye’de tam bir veri yok ama yaklaşık 70.000 Down sendromlu kişi olduğu tahmin ediliyor. Hafif veya orta seviye zihinsel ve fiziksel gelişim geriliğine sebep olur.

İnsan vücudunu oluşturan kromozomların 23 tanesi anneden, 23 tanesi ise babadan gelmektedir. Down sendromunda 21. kromozom 2 değil 3 adet olmaktadır (Bu sebepten dolayı Down sendromu Trisomy 21 diye de bilinmektedir). Bunun sonucu olarak toplam kromozom sayısı 46 değil 47 olmaktadır. Yani Down sendromu, genetik bir hastalıktır. Zihinsel kavramadaki bozukluklar ve çoğunlukla hafif veya orta seviyeli öğrenme güçlüğü gibi problemlerle kendini gösterir.

Her çocuk gibi Down Sendromlu çocukların da kendilerin özgü bir gelişimleri, yetenekleri, kişilikleri, düşünceleri, sosyal yaşantıları vardır. Yaşamları boyunca edinecekleri davranışlar, huylar vardır. Bunların şekillenmesi her çocukta olduğu gibi Down Sendromlu çocuklarda da aileyle, eğitimle, sosyal çevreyle yakından ilişkilidir. Down Sendromlu çocukların bazı becerileri edinebilmesi için destege ve sevgiye daha cok ihtiyaçları vardır. Bu destek ve sevgiyle, geç de olsa yürüyebilir, konuşabilir, okula gidebilir, okuyup yazabilir, meslek edinebilirler.


Tıpkı sizin gibiyiz +1 farkla..Bu duygu ve düşüncelerle, 21 Mart’ın eşit olduğumuzun ve aramızdaki bir sayı farkın “fark” olmadığının anlaşıldığı bir gün olması temennisiyle, sevgi ve saygılarımı sunuyorum.”

Down sendromu bir hastalık değildir. Size bulaşmaz. KORKMAYIN!

21 Mart Dünya Down Sendromu Farkındalık Günü vesilesiyle Down sendromlu bireylere ve değerli ailelerine sağlıklı, huzurlu, mutlu bir hayat diliyorum.”

21 Mart güzel insanların günü kutlu olsun..

Bu özel günde her daim baş tacı olan annelerimizin, hassaten down sendromlu evladının maddi manevi dertleri için insan üstü fedakarlıklar yapan, her türlü sıkıntıya göğüs geren annelerimizin ellerinden öperiz.

Tek güne sığdırılmaya çalışılmayan, farkındalık çalışmalarının sürekli yapıldığı günleri görme temennisi ile Dünya Down Sendromu Günü kutlu olsun..

Gerçek dostlar kromozom saymaz. Çünkü down sendromu 1 eksiklik değil +1 fazlalıktır.

Down sendromu hastalık değildir genetik farklılıktır. Farkında olalım..

Dünya farklılıklarla güzel.

Sizlerden biriyim. Dost canlısıyım, eğlenmeyi severim, birazcık inatçıyım.

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir