Hz. Ebud Derda’dan Öğüt Dolu Sözler

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Ebu Derda Rasûlullah (s.a.s)’in, Kur’ân, fıkıh ve hadis ilimlerinde önde gelen ashâbından biri. Ebû’d-Derdâ, ailesi içerisinde en son İslam’a girmesine rağmen, kısa zamanda gayretleriyle, feragatiyle, takvasıyla ve cihat meydanlarında gösterdiği kahramanlıklarıyla temayüz etmiş bir sahabidir. Allah Resulü aşkında pervaneleşmiş bir isim. Asıl adı Uyevmir’di. Fakat o Ebu’d-Derdâ olarak şöhret buldu ve öyle anıldı.

Bazı insanlar vardır ki doğduğu zamana ait değildir. Çağların ötesinde yaşarlar. Onlar ışık olur çevresini aydınlatırlar. Bu nedenle sizler için Hz. Ebu Derda insanoğlunu aydınlatacak bazı nasihat sözleri sizler için derledik. Bu çalışmamız da ki amaç, toplumda ortaya çıkan bozulmanın durulması adına, ‘bir damla’ olabilmektir. Umarım faydalı bir bilgi olmuştur sizler için…

Hz. Ebu’d-Derda’nın Hz. Selman’a Öğütleri

✿ “Ey kardeşim! Kulların geri çevirmeye gücü yetmediği bela sana gelmeden önce sağlığını ve boş vaktini ganimet bil.”

✿ “Kardeşim! Mescit evin olsun. Çünkü ben, Resûl-i Muhterem Efendimizin şöyle buyurduğunu işittim-“Mescitler bütün muttakilerin evidir” Kzız ve Çelil olan Allah, evi mescit olan kimseler için ‘sırat’ı geçmesini garanti altına almıştır.”

✿ “Kardeşim! Yetime acı. Onu kendine yaklaştır. Ona yemeğinden yedir. Çünkü ben, Resûlullah (s.a.v.)’ın kendisine gelip kalbinin katılığından şikâyet eden bir adama şöyle buyurduğunu işittim:

“Kalbinin yumuşamasını ister misin?”

Adam: “Evet” dedi. Bunun üzerine Resûlullah (s.a.v)

buyurdular ki:

“Yetimi yanına yaklaştır, başım okşa, ona yemeğinden yedir. İhtiyacım karşıla. Çünkü bu, kalbini yumuşatır.”

“Kardeşim! Şükrünü eda edemeyeceğin malı yığma.”

“Kardeşim! Nebiler sultanının sahabesiyim diye aldanma. Biz ondan sonra çok yaşadık.”

✿ “A kardeş! Bir Müslüman kardeşin hata edip isyana dalınca ona danlma. Darılacağın şey sadece o kötü ameldir. O isyanı bırakınca yine kardeşindir. Onu bağrına bas!”

✿ “Hayır, senin malın ve evladının çok olmasında değil, ilminin ve hilminin artmasında ve Allah’a kullukta yanşmandadır. Eğer iyi bir şey yaparsan Allah’a hamd et. Kötü bir şey yaparsan Allah’a istiğfar et.”

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir