Akromegali Hastalığı Nedir Kısaca

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Hipofiz ön lobunda eozinofilik adenoma bağlı olarak büyüm hormonunun aşırı salınımı sonucu uç kısımların büyümesidir. Büyüme hormonu, beynin alt kısmında, gözlerin hemen arkasında yerleşmiş olan hipofiz bezinden salgılanır. Dolayısıyla büyüme çağındaki çocuklarda aşırı boy uzaması önemsenmelidir. Akromegali nadir görülen bir hastalıktır ve genellikle orta yaşlı kişilerde (40-50 yaş) görülür. Akromegali hastalığı, tedavi edilmediği takdirde, iç organlarda da önemli bozukluklara yol açabilecek etkiler ortaya çıkabilir.

Bu rahatsızlık çeşidinde hasta dev bir görünüme sahip olur. Ancak hastalık kişinin büyüme çağının bitiminden sonra baş gösterirse sadece el-ayakların genişlemesi, çene ile burnun büyümesi ve sesin kalınlaşması görülür. Akromegali, tedavi edilmezse hastalarda kalp yetmezliği görülür. Genellikle orta yaşlı insanlarda görülmekle birlikte çocuklarda ortaya çıkma olasılığı vardır. Kadın ve erkeklerde aynı oranda görülen hastalık, kadınlarda adet düzensizliği gibi etkilere neden olabilir.

Akromegali hem genel sağlığı etkiler hem de fiziksel görünüşü. Kafada, çenede, ellerde ve ayaklarda, ayrıca iç organlarda anormal bir genişleme yapan bu hastalık seyrek görülür. Tedavi edilmediği takdirde, iç organlarda da önemli bozukluklara yol açabilecek etkiler ortaya çıkabilir. Akromegali hastalığının %90 ı hipofiz bezindeki tümörden kaynaklanır. Bu tümör optik sinire baskı yaptığı için görmede darlık bitemporal hemianopsia olur. Ayrıca bu tümör beynin sağlıklı kısımlarına baskı yaptığı için baş ağrısı görülür. Günümüzde akromegali tedavisinde kullanılan oldukça etkili ilaçlar mevcuttur. Akromegali tedavisinde temel amaç; büyüme hormonu ve IGF-I düzeyini normal seviyelere düşürmek ve tümör kitlesinde küçülme sağlamaktır. Cerrahi ve ilaç tedavisi ile bu amaçlara ulaşılamayan vakalarda ışın tedavisi uygulanır. Günümüzde ışın tedavisi konusunda çok gelişmiş teknolojiler mevcuttur ve bunlar ülkemizde de başarıyla kullanılmaktadır.

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir