Anevrizma Hastalığın Belirti ve Bulguları Nelerdir

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Anevrizmanın varlığına işaret eden temel kriter, anevrizmanın boyutu. Örneğin, çok küçük boyutlu anevrizmalar pek semptom vermeyebiliyor. Ancak boyut büyüdüğü anda çevre beyin dokularına, oradan geçen sinirlere bası yaptığında o bölgeyi ilgilendiren alanlarda belirtiler verebiliyor. Sırt ağrısı, karın ağrısı ve karın bölgesinde atım hissi veren şişlik olabilir. Bazı hastalarda bu balonlaşmış damar patlayabilir ve karın içine yırtılabilir; bu durumda diğer belirti bulgula yanında bayılma, şuur kaybı hatta ölüm olabilmektedir.

Beyin anevrizmaları iki şekilde belirtilerini gösterebilirler. Bunlardan birincisi, kitle etkisi nedeniyle beyin dokusunda herhangi bir bölgeyi sıkıştırması sonucunda ortaya çıkar. Böyle durumlarda sıkıştırılan bölgenin fonksiyonu tam olarak yerine getirilemez ve ilgili aksaklıklar ortaya çıkar. Örneğin anevrizma göz kapağını hareket ettiren önemli bir sinirin yanında oluşabiliyor.

Her ne kadar beyin anevrizmaları endişe verici olsa da birçok beyin anevrizmasın belirti vermez ve sağlık sorunlarına neden olmaz. Ancak ailede anevrizma öyküsü varsa düzenli sağlık kontrolünden geçmek ve ilerde oluşabilecek sorunlara karşı önem almak çok önemlidir. Anevrizmalı hastaların % 50 sinde, genellikle kanamadan 1 – 3 hafta önce, uyarıcı belirtiler vardır. Baş ağrısı olguların % 30 unda çoğunlukla anevrizma tarafında olmak üzere tek taraflıdır. Anevrizmal subaraknoidal kanamaların % 30 u uykuda ortaya çıkar. Nedeni bilinmemekle beraber ilkbahar ve sonbahar ayları kanama sıklığının daha fazla görüldüğü aylardır. Anevrizmaların nedeni tam bilinmese de sigara, yüksek tansiyon ve ailesel etkenlerin rol oynadığı tahmin ediliyor.

Anevrizma Belirtileri Nelerdir?
Anevrizma belirtileri aşağıda sıralanmıştır;

• Çift ve bulanık görme,
• Gözlerde oluşan diğer görme kayıpları,
• Aşırı , sürekli ve şiddetli baş ağrısı
• Göz kapağında düşüklük,
• Bulantı ve kusma hissi,
• Fiziksel hareketlerde ani kasılmalar,
Sıralanan belirtilerden bazıları başka hastalıkların da belirtisi olarak sayılabilmektedir.

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir