Boğmaca Hastalığı Nedir

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Boğmaca, aksırma ve öksürme ile etrafa saçılan damlacıkların içindeki bakterilerin havada kalması ile insandan insana bulaşan bir hastalıktır. 1940’lı yıllardan beri rutin çocukluk çağı aşıları arasında uygulanmasına rağmen günümüzde halen süt çocuklarında engellenebilecek ölüm nedenleri arasında yer alan boğmaca, dünyada her yıl yaklaşık 50 milyon kişide görülmekte ve 300 bin civarında ölüme sebebiyet vermektedir.

Hava yolu ile bulaşan ve çoğunlukla iki haftadan uzun süren öksürük şikâyeti ile kendini gösteren boğmaca yenidoğanlarda ve süt çocuklarında ağır seyrederek ciddi komplikasyonlara yol açabilmektedir. Akciğerler ve hava yolunda görülen, yüksek bulaşıcılığa sahip olan boğmaca erken teşhis edilirse antibiyotiklerle tedavi edilebilir ama ilerleyen vakalarda antibiyotikle de tedavi edilemez.

Bordetella pertussis isimli bir bakteri vücutta yayıldığında belirtiler ortaya çıkar; yani boğmaca üst solunum yollarında oluşan akut mikrobik bir sorundur. Ancak tedavi geciktiğinde çeşitli organlarda geri dönülmez bir hasara ve sakatlığa sebep olmaktadır. Boğmaca, üst solunum yolu enfeksiyonuyla başlar. Aşı ile korunabilen ancak çocuklard ölüme sebep olan bir hastalıktır. Boğmaca geçiren bir çocukta zatürree riski, beyin iltihabı riski vardır; konfüzyon gibi durumlara neden olabilir.

7-10 gün arasında kuluçka süresi olan bir hastalıktır. İlk bulaştığında nezle benzeri bulgular yapar. Buna kataral dönem denmektedir. İkinci süreçte çok şiddetli öksürüğe sebep olur. Üçüncü dönem de iyileşme dönemidir. Bir ay sürer. Boğmaca bir çocuğa bulaştığında ilk 15 gün hafif seyreder. Orta süreçte çok ağır öksürüklere sebep olur. Hastalığın ağırlığı çocuğun yaşına göre değişir. Erken dönemde bulaşırsa çok ağır seyredebilir.

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir