Yenidoğan Tarama Testleri Nelerdir

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Yenidoğan tarama testleri, saptandığında tedavisi mümkün olan bazı hastalıkların tanınması için uygulanan testlerdir. Hayatın ilk aylarında belirti vermeyen bu hastalıklar önceden tanınamaz ise bebekte ciddi hasar oluşturabilir. Tanı konduğunda koruyucu tedavi uygulanabilir ve tam bir iyileşme sağlanabilir. Yenidoğan Servisinde her yenidoğana kan tarama ve işitme testleri yapılır.

“Hipotiroidi” ve “Fenilketonüri” tarama testleri her bebeğe rutin uygulanan kan testleridir. Hipotiroidi, tiroid hormonlarının eksikliğidir. Bu durumda TSH yükselir. Fenilketonüri, protein sindiriminde eksik bir enzim nedeniyle bir aminoasitin vücutta birikmesidir. Erken teşhis edilmezse her iki hastalıkta da ciddi zekâ geriliği oluşabilir.

Tarama testleri bebek 72 saatini doldurduktan sonra yapılmalıdır. Eğer bebek normal doğumla doğmuş ve bir iki gün içinde de taburcu olacaksa, birinci haftada yapılan kontrol muayenesi sırasında kan örneği alınır. Bu testler için topuktan alınan birkaç damla kan yeterlidir. Test sonuçları bir, iki hafta içinde belli olur.

Topuk Kanı Taraması
T.C. Sağlık Bakanlığı Ulusal Yenidoğan Tarama Programı kapsamında test edilmek üzere bebeğinizin topuğundan birkaç damla kan alınmaktadır. Alınan kan örneği şu an programda yer alan ve daha sonra dâhil edilebilecek tüm hastalıklar açısından incelenecektir ve bu testler için sizden herhangi bir ücret talep edilmeyecektir.

Bu hastalıklar son derece nadir görülür. Ancak erken teşhis ve tedavi edilmedikleri takdirde ciddi zihinsel ve bedensel bozukluklara neden olur, erken teşhis edildiğinde ise kolaylıkla tedavi edilebilir. Dolayısıyla testi yaptırmanız bebeğinizin yararına olacaktır.

Test sonucunda, taraması yapılan hastalıklardan şüphe edilmişse mutlaka size bilgi verilecektir. Test sonucu normal çıkarsa size bilgi verilmeyecektir.

İşitme Taraması
Yenidoğan tüm bebeklere ilk 15 gün içerisinde T.C. Sağlık Bakanlığının önerdiği işitme testi yapılmalıdır. Otoakustik işitme testi randevunuz hastaneden taburcu olduğunuz gün yenidoğan hemşireniz tarafından alınarak size bilgi verilecektir.

Kalça Ultrasonu
Tüm yenidoğanlara sağlık bakanlığı ulusal tarama programı kapsamında bir aylıkken doğumsal kalça çıkıklığını tespit etmek için kalça ultrasonu yapılır, size verilen yenidoğan taburculuk yönergesindeki telefon numarasını arayarak randevu alabilirsiniz.

Görme Taraması
Yenidoğan doktorunuz bebeğinize görme muayenesi yapılmasını uygun görmüş ise bebeğiniz bir aylıkken size verilen yenidoğan taburculuk yönergesindeki telefon numarasını arayarak randevu alabilirsiniz.

Yenidoğan Sünneti
Sünnet, erkek çocuğu olan aileler için önemli bir konudur. Geleneksel ritüellerin yanı sıra sağlığa ilişkin endişelerin de düşünüldüğü

bu operasyonun gerçekleştirilmesi için geç kalınmaması önem taşımaktadır. Yenidoğan sünneti çoğunlukla bebek doğduktan 24-48 saat sonra; sünnet olmasına engel bir durum yoksa ameliyathanede, özel ısıtılan, aydınlatılan bir masada yapılır ve yaklaşık 15-20 dakika sürmektedir.

Aşı Takvimi
Bebeğinize doğduğu gün hastanemizde Hepatit-B aşısı yapılmaktadır. Diğer aşı bilgilerini taburcu olduğunuzda verdiğimiz aşı takviminden öğrenebilirsiniz.

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir