Lavanta Adı veya Kelimesi Nereden Gelir

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Lavanta, Mavi, kırmızı veya morumsu güzel kokulu çiçekleri olan bir bitki türüdür. Lavanta, “yıkamak” anlamındaki Latince bir sözcükten gelir. Başaklar şeklinde morumsu, mavi ya da kırmızı çiçekler açar. Dağların 1000-1800 metre yükseklerinde yetişir.Bu ad, eski Romalıların bu bitkinin yapraklannı ve çiçeğini, banyo sularına koku vermesi amacıyla kullandıkları için ortaya çıkmış olabilir. Kokulu ve küçük çiçekleri 5-15 cm uzunluğunda başaklar halinde yaz döneminde açar. Geçmişte kadınlar, çarşaflarının ve giysilerinin arasına kurutulmuş lavanta yaprakları koyarlardı.

Kendine özel olan hoş kokusu ile kozmetik ve parfümeri alanında kullanılır. Günümüzde, kurutulmuş yapraklar koku şişelerinde ve çiçek düzenlemelerinde kullanılmaktadır. Saplarıyla toplanan çiçekler demetler halinde gölge bir yerde asılarak kurutulur. Kuruduktan sonra sap kısmından ufalanarak ayrıştırılır. Kalıcı ve güzel kokusunun yanında, iyileştirici etkisi olan bir bitkidir. Bitkinin çiçeklerinden, yapraklarından ve gövdesinden damıtma yoluyla elde edilen yağı tıp alanında kullanılır.Lavanta çiçekleri sapın etrafında kümeler hâlinde büyür. Kuruduklarında, kokularını uzun süre korurlar.

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

mersin eskort -
deneme bonusu
- deneme bonusu veren siteler - Goley90 Giriş - youtube beğeni satın al - buy youtube likes - Vozol - istanbul escorts - beşiktaş escort - beylikdüzü escort - postegro - deneme bonusu veren siteler - deneme bonusu veren siteler - postegro - vozolcenter.co - istanbul escort - gebze escort - Baywin Giriş - canlı casino - canlı casino