Şirki Asgar Ne demek

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Şirk-i Asgar: Riyâ; iki yüzlülük, gösteriş.

Sizde bulunmasından en çok korktuğum şey, şirk-i asgara yakalanmanızdır. Şirk-i asgar, riyâ demektir. (Hadîs-i şerîf-Berîka)

Riya, hadiste geçen ifadesiyle “debibü’n-neml”i andıran, gece yürüyen karıncanın izi gibidir, hissedilmesi imkansız gibidir. Küçük görünür başlangıçta ama işleye işleye büyür ve neticede “Lâ sagîrate mea’l-ısrar ve lâ kebîrate mea’l-istiğfar – Israr edilen küçük günahlar küçük, istiğfar edilen büyük günahlar büyük değildir.” fehvasınca büyük günah hâlini alır. “Ben şurada iyi bir namaz eda edeyim de görsünler bakalım namaz nasıl kılınırmış!” veya “Şurada güzel bir va’z u nasihat edeyim de!..” demeniz, içinizden geçirmeniz debibü’l-neml’dir. Ömer b. Abdülaziz’in valilerine yazdığı bazı mektupları “belâgatlı ve âdalı bir dil kullandım, içime gurur geldi” diyerek yırtıp attığı anlatılır. Demek o hassas insan içindeki debibü’n neml’i keşfetmiş.

Evet bu ve benzeri basit, küçük, ehemmiyetsiz görülen şeyler Allah ile aramıza girer, haylûlet eder, gölge olur ve neticede Allah’ı sıfat, zat ve esmasıyla tam olarak göremez ve bilemez oluruz. Bunun tabii sonucu olarak da istifade azaldıkça azalır.

Osmanlı, insanların bu türlü vartalara düşmemesi icin bazı tedbirler almış. Mesela sadaka taşları bunlardan birisidir. Veren verdiğim görünmesin diye gecenin zifiri karanlığında gider vereceği şeyi oraya koyar, böylece riyaya kapı açmaz. Muhtaç olan da yine zifiri karanlıkta gider ihtiyacı kadar alır ve zillet yaşamaz, minnet altına girmez.

Büyük bir seferden dönen padişahın şehre gece girmeyi tercih etmesi, yatağının dehlize serilmesini istemesi de basit şeyler değildir. Demek bu kadar debdebe ve ihtişam, bu ölçüdeki güç ve kudret onlara Allah’ı unutturmamış.

Efendimiz (asm)’in kadem-i mübarekinin izini alnında bir sorguç gibi taşıyan Sultan Ahmet’in, kendi adını verdiği camiin inşasında bir taraftan bir ırgat, bir amele gibi çalışması, diğer taraftan göz yaşları içerisinde “Allahım! Ahmet kulunun işlerine riya karıştırma!” diye dua dua yalvarması önemsiz bir hadise değildir.

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir